Eind mei Huygens Muziekfestival

Actueel 93 keer gelezen

Voorburg - Op zaterdag 22, 29 en zondag 30 mei vindt wederom het Huygens Muziekfestival plaats. Fantastische professionele musici en kunstenaars hebben hun medewerking toegezegd, maar ook dit jaar kunnen lokale amateurs zich weer presenteren en werken opnieuw een groot aantal (kunst)organisaties, middenstanders en vrijwilligers mee aan het Huygens Muziekfestival.

Festivaldirecteur Noor Kamerbeek presenteert vol trots het nieuwe programma 2010. Nu de Dag van het Park (zondag 30 mei (www.dagvanhetparklv.nl) door de L-V Evenementen St. wordt georganiseerd, heeft het HMF zich dit jaar nog meer op muziek en kunst kunnen concentreren. Er is zelfs een extra datum bijgekomen; voor de toekomst wordt gedacht aan een grotere spreiding van de festivalonderdelen.

En voor het eerst in het HMF zal er een Kunstmarkt met 30 kramen in de Voorburgse Herenstraat staan, een samenwerking met de Kunstuitleen Voorburg. Natuurlijk zijn de prachtige en sfeervolle locaties van Leidschendam-Voorburg weer festivalterrein. Dit jaar aangevuld met de intieme 8-hoekige 18e eeuwse Dorpskerk en het (mediterraan aandoende) Atrium van het Raadhuis uit de jaren 1930 in Leidschendam.

Een goede gelegenheid om deze gebouwen eens met andere ogen te bekijken. Het volledige programma van het HMF en DvhP is in de tweede week van mei als uitneembare programmakrant in Het Krantje te vinden.

Op www.huygensmuziekfestival.nl is alles te lezen over de achtergrond van alle musici en kunstenaars die meedoen aan het HMF. Ook kan het programma vanaf de site worden uitgeprint. Alleen voor de drie klassieke avondconcerten worden kaarten verkocht, de andere festivalactiviteiten zijn gratis.

Klassieke concerten

In het festivalprogramma zijn drie grote klassieke concerten te vinden. In de Dorpskerk in Leidschendam klinkt op 22 mei 20.15 uur, Joodse klassieke muziek en Klezmer gecombineerd met voordracht in een ontroerend stuk gebaseerd op het Bijbelse Hooglied. De Amerikaans/Nederlandse Joodse componist Jeff Hamburg componeerde dit Hooglied van Salomo vol Joodse klankkleuren in 2005. M.m.v. dominee-dichter Carel ter Linden en actrice Mieke Lelyveld, voordracht; tenor Marcel Beekman, fluitiste Noor Kamerbeek, klarinettist David Kweksilber en accordeoniste Mieke Grotenhuis. In de Oude Kerk in Voorburg klinkt op 29 mei 20.15 uur, klassieke kamermuziek van Beethoven (Kwartet opus 74) en Schubert (Forellenkwintet) uitgevoerd door het Matangi Kwartet en pianist Bart van Oort op een authentieke Erard-vleugel uit 1849. Daarvoor kan weer heerlijk worden gegeten bij Restaurant Metropolitan (Franse keuken) in een voordelig pre-concert arrangement. Reserveren op info@restaurantmetropolitan.nl of 070-3693132. Het Atrium van het Raadhuis in Leidschendam verandert op 30 mei 20.15 uur, in een operahuis met vier sprankelende jonge solisten en het orkest van Opera Trionfo o.l.v dirigent Peter Biloen. Gespeeld wordt een van Haydn’s meest geslaagde korte opera’s; L’Isola disabitata (Het Onbewoonde Eiland), vol vrolijke verwikkelingen en smachtende liefdesduetten. Musicoloog Leo Samama leidt de opera kort in met live-muziekfragmenten (voor deze opera moet vanwege een beperkt aantal plaatsen worden gereserveerd). Na afloop wordt met een glaasje prosecco het HMF 2010 afgesloten.

Jazz en Spaanse muziek

Liefhebbers van jazz en Spaanse muziek kunnen ook terecht bij het HMF. Op zaterdag 29 mei speelt in de Voorburgse galerie ArtiBrak om 14.30 uur het prijswinnend AsGuests Jazz Quartet. Vanaf 20.00 tot 0.01 uur houden gitaristen Alessio Rooders en Danny van der Wielen in Restaurant Metropolitan in de Herenstraat een descarga, een jamsessie waarin de stijlen flamenco, gipsy jazz en latin bij elkaar komen. M.m.v. percussionist Pablitoss van Drumschool Voorburg.

Kunstmarkt in de Herenstraat

Op diezelfde zaterdag 29 mei staat er in de Herenstraat ter hoogte van de Kunstuitleen Voorburg, tussen 10.00 tot 17.00 uur, een Kunstmarkt met 30 kramen. Jonge en gevestigde kunstenaars verkopen daar keramiek, brons, sieraden, mode, glaswerk en schilderijen. In de Kunstuitleen kan ook worden meegewerkt aan een ‘Droom van een vrouw anno 2010’.

Veel activiteiten voor kinderen

Overdag staat die zaterdag 29 mei ook helemaal in het teken van kinderen. In de Oude Kerk in de Voorburgse Herenstraat vindt een dag vol muziek en voordracht plaats, door en voor kinderen. Er is een Open Jeugdpodium (11.00-12.30 uur) en een Middagconcert met het Haags Matrozenkoor en het Essesteijn Kinderkoor (14.00-15.30 uur). Ook wordt dan de uitslag van de HMF Schrijfwedstrijd, waar groep 7 van twaalf lagere scholen aan meewerkten, gepresenteerd. Constantijn Huygens zal hierbij zelf aanwezig zijn. Drumband Kids 75 gaat hem in optocht bij Hofwijck ophalen. Startpunt, om 13.30 uur, is de Oude Kerk. In het L-V Stadsmuseum en Boekwinkel In de Wolken kunnen kinderen tussen de 4 en 12 jaar meedoen aan vier verschillende workshops beeldende kunst: muziekinstrumentjes en dia’s maken en schilderen. Kijk voor de aangeboden workshops tussen 10.30 en 16.30 uur in de programmakrant of op de website.

Dag van het Park, buitenconcerten

Op zondag 30 mei (Dag van het Park) klinken ook twee buitenconcerten. In de Muziekkoepel in Park Vreugd en Rust speelt de harmonie Forum Hadriani samen met de Afrikaanse percussiegroep Animadutchi een Familieconcert, aangevuld door kinderen van het jeugdmuziekproject ' Van Toeten en Blazen' die hiervoor speciaal een gloednieuw stuk hebben ingestudeerd. Dit concert begint om 14.30 uur. Eigen stoel meenemen! In Park Vreugd en Rust zijn de hele dag activiteiten in het kader van de Dag van het Park. Kijk daarvoor op de website www.dagvanhetparklv.nl. In de tuin van het Huygensmuseum Hofwijck speelt het gekostumeerde ensemble Twee violen en een Bas vrolijke dansmuziek en wijsjes uit de Gouden Eeuw. Het eerste concert is een half uurtje voor kinderen (13.00 uur, buiten), de andere twee concerten bevatten ook een historische toelichting op de ontstaansgeschiedenis van de muziek. Ze beginnen buiten om daarna in de Pronkzaal te worden uitgespeeld. Aanvangstijden 14.00 en 15.30 uur. Vanwege het beperkt aantal plaatsen moet worden gereserveerd.

Kaartverkoop en abonnementen

Voor het eerst presenteert het HMF een abonnement voor 3 of 2 concerten waarin ook een korting is verwerkt: € 30 of € 25. Losse kaarten: €15,- , €10 (alle kortingspassen),-€7,50 (mantelzorg en vrijwilligers) zijn hetzelfde als vorig jaar. Studenten en scholieren blijven gratis. De voorverkoop van kaarten en abonnementen bij Muziek Haenen, Kon. Julianalaan 310, Voorburg is gestart (info@haenenmuziek.nl of 070-3863867). Ook kan bij het HMF Festivalbureau worden besteld (info@huygensmuziekfestival.nl of 070-3860812 / 06-24781221) en via de website worden gereserveerd. Losse kaarten worden ook 45 minuten voor aanvang bij de concertlocaties verkocht (geen pin).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant