Speciale school in Schakenbosch

Actueel 87 keer gelezen

Leidschendam - De gemeenteraad heeft geen bezwaar voor de vestiging van de J.C. Pleysierschool in Schakenbosch Noord. Een school voor voortgezet speciaal onderwijs aan zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Dit is de uitslag van de raadsvergadering van vorige week. De school is bedoeld voor 98 leerlingen in de leeftijd van 12 tot 19 jaar.

door Judith Poppema

De raad heeft echter eerst nog wel enkele opmerkingen en vragen. Zo vindt H. Plekenpol (VVD) het ongewenst dat de financiële dekking uit de onderuitputting wordt gewend. Hij is voorstander om dit te corrigeren in de voorjaarsnota.

Volgens A. van den Berg (GroenLinks) gaan meer zorginstellingen zich in Schakenbosch vestigen als de school daar is gevestigd. ”Maar om hoeveel zorginstellingen hebben wij het dan? En wanneer gaan zij zich daar vestigen?” Gelijktijdig of jaren later?

H. Klazenga (Gemeentebelangen) vraagt: “Kan de wethouder de veiligheid in de omgeving garanderen?” Verder juicht het midden en kleinbedrijf volgens hem de vestiging toe. Dit omdat de school een aanzuigende werking heeft? Maar is dat werkelijk zo?, vraagt hij.

Het CDA is ook voorstander voor vestiging, aldus M. Duermeijer. Zij vervolgt dat zij de financiële consequenties accepteert en geen behoefte heeft aan loskoppeling van vestiging en financiering. Een ander punt is de communicatie naar buurtbewoners. De vestiging van de school ligt volgens haar gevoelig bij buurtbewoners.

J. Schellings (D66) vindt dat de gemeente de verantwoordelijkheid voor een dekkend netwerk voor passend onderwijs op zich moet nemen. “Maar gaat dit niet ten koste van andere scholen?’ En hoe wordt het de komende jaren gefinancierd? “Wij geven aan dat wij geen bezwaar hebben, maar wij hebben wel een committent nodig hoe wij dat gaan betalen.”

Tenslotte heeft M. van Giezen (PvdA) het ook over de financiën. “De PvdA benadrukt dat de komst van deze school niet ten koste mag gaan van het budget voor de basisscholen.” Graag een harde garantie van de wethouder hierop.

Wethouder A. van Baalen bedankt de raad voor haar positieve houding. “Wij hebben een unieke kans om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Deze kinderen hebben de zorg en het onderwijs nodig die wij ze in een veilige en groene omgeving kunnen bieden.”

Ook is het volgens de wethouder goed voor de economie, want het levert banen op en is goed voor het midden- en kleinbedrijf. Over de financiën het volgende. “De school heeft een subsidie van het ministerie van Jeugd en Gezin gekregen. Maar er zit wel een restrictie aan vast. Namelijk dat de school in 2012 gerealiseerd moet worden.”

Volgens Van Baalen hebben wij die tijd hard nodig en is het daarom in deze raadsvergadering belangrijk dat de raad tot geen bezwaar komt. Daarnaast heeft het college gekeken naar de gemeentelijke onderwijsbegroting.

“Het totaal geeft een dekkend en sluitend geheel”. Mocht de raad de financiën verder in de voorjaarsnota willen behandelen, dan beslist de raad zelf hierover. Wat betreft de communicatie steunt de Klankbordgroep dit initiatief, vervolgt Van Baalen. “Wij zullen naar verwachting in juli met een bestemmingsplan komen met een gedegen communicatie- en veiligheidsplan”.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant