Partijen eens over bezuinigingen

Actueel 27 keer gelezen

Leidschendam - Tijdens de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en PvdA om te komen tot een nieuw college zijn de partijen het eens geworden over uitgangspunten voor de financiële kaders voor de komende periode.

Boven op de noodzakelijke structurele bezuinigingen vanuit het rijksbeleid van 22 miljoen euro, die in 2013 moeten zijn bereikt, willen de partijen nog extra bezuinigen om ruimte te houden voor nieuw beleid.

Bij de Voorjaarsnota 2011 moeten de keuzes definitief gemaakt zijn. Het nieuw te vormen college heeft dan 8 maanden de tijd om de keuzes uit te werken, rekening houdend met de gevolgen van de rijksbezuinigingen die in de loop van dit jaar helder zullen worden.

De gemeenteraad zal nadrukkelijk bij de voorbereidingen voor die keuzes worden betrokken. In 2010 zullen alleen de hoogst noodzakelijke en niet uit te stellen investeringen plaatsvinden. De gecalculeerde bezuinigingsmogelijkheden in de bedrijfsvoering, van minimaal 7 miljoen euro structureel, zullen dit jaar al worden doorgevoerd.

VVD, CDA, D66 en PvdA zijn het er ook over eens dat dergelijke keuzes een heldere toekomstvisie op onze gemeente vragen. Elementen die daarbij een rol kunnen spelen zijn de kwaliteit en spreiding van de voorzieningen, de gewenste ontwikkeling van het inwonertal, en de kostendekkendheid van de tarieven.

De gesprekken verlopen in een plezierige, constructieve sfeer. Partijen zetten hun overleg later deze week voort. Dan komen ook de diverse onderdelen van de begrotingsprogramma’s aan de orde. Hier moeten keuzes worden gemaakt, waarop eventueel bezuinigd kan worden en waarop juist niet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant