Boek met Voorburgse oorlogsstrips

Actueel 59 keer gelezen

Voorburg - In het boek 'Bezetting in beeld' staat het beeldverhaal ‘Krabbels en Klodders in bezettingstijd’ centraal, een uniek manuscript uit de Tweede Wereldoorlog. Het biedt een eigenzinnig beeld van het laatste bezettingsjaar, van april 1944 tot en met de bevrijding in mei 1945.

Auteur Frans Brouwer (1906-1964) schreef en tekende het manuscript in het grootste geheim in zijn woonplaats Voorburg. In Bezetting in beeld is Brouwers’ beeldverhaal integraal opgenomen, voorzien van een aantal inleidende hoofdstukken en een verklarende woordenlijst.

Brouwer wilde zijn ergernis en frustratie over de situatie op papier verwerken en begon te tekenen. Zo ontstond zijn eerste beeldverhaal over de bezetting, een humoristisch commentaar op de naamgeving van afdelingen en rangen binnen de NSB, de partij die met de bezetter sympathiseerde.

Als de NSB-jongeren ‘meeuwen’ werden genoemd, zo stelde hij, dan moest men in de hogere rangen toch ‘ezels’ hebben, en een ‘olifant’ als leider. Terwijl het eerste beeldverhaal de spot dreef met de gehate NSB, gingen de verhalen steeds meer in op de actualiteit. De Duitse ‘wonderwapens’, zoals de V1 en V2, ‘Dolle Dinsdag’ en de vele surrogaatproducten, zoals namaakzeep en namaakkoffie, leenden zich uitstekend voor spotprenten.

Ondanks de ontberingen van de oorlog en de Hongerwinter bleef Brouwer tekenen tot enkele dagen na de bevrijding. Toen maakte hij een kartonnen kaft met een koordje en gaf de bundel van 33 fictieve ‘brieven’ een titel: ‘Krabbels en Klodders in bezettingstijd’. In ruim een jaar tijd was een uniek tijdsdocument ontstaan.

Bijzonder door het scherpzinnige commentaar op het dagelijks leven in oorlogstijd, maar vooral door de vorm waarvoor Brouwer koos: het beeldverhaal. De kwaliteit van het in kleur uitgevoerde tekenwerk is opvallend.

Bezetting in beeld. Het beeldverhaal van Frans Brouwer 1944-1945

door Paul van der Heijden en Kees Ribbens

ISBN 978 90 5345 380 3, verkoopprijs € 19,95. Zie www.matrijs.com/pers voor meer informatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant