Dodenherdenking op 4 mei

Actueel 45 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gezamenlijke herdenking vindt plaats om 20.00 uur bij het monument voor Vrede en Vrijheid in het Park Sijtwende aan de Rodelaan.

Op het monument in Park Sijtwende staan de namen gegraveerd van allen, inwoners van Leidschendam-Voorburg of personen die sneuvelden op het grondgebied van Leidschendam-Voorburg, die sinds het uitbreken van WO II zijn omgekomen door oorlogs- of vervolgingsgeweld. ’s Middags is er een herdenking bij het monument in Park Leeuwenbergh in Leidschendam en bij de Naald in Voorburg.

Park Leeuwenbergh

Dit jaar is er een hele speciale herdenking bij het monument in Park Leeuwenbergh. Het is nl. 70 jaar geleden dat op 10 mei 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbrak en er rond Huize Dorrepaal en het vliegveld Ypenburg hevig werd gevochten. Ook herdenken we dit jaar 65 jaar bevrijding.

Om 13.30 uur is de start van de ceremonie rond de herdenking. Als bijzonder eerbetoon is bij deze 70e herdenking ‘Het Regiments Vaandel’ van de 13e Batterij LuA Ypenburg aanwezig. Bij deze 70ste herdenking geven voorts acte de présence: de Paradecommandant, het Regimentsvaandel, de Vaandelwacht, een eenheid van de 13e Batterij Lua en de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers.

Voor deze bijzondere herdenking treedt de burgemeester op als Parade-inspecteur. Na de ceremoniële eregroet door de burgemeester aan het Vaandel, de Regimentsfanfare, de eenheid van de 13e Batterij LuA en de genodigden houdt de burgemeester zijn toespraak. Daarna volgt de kranslegging door de burgemeester.

Aansluitend: Start signaal ‘geef acht’ en taptoe, twee minuten stilte en het spelen van het Wilhelmus. Toespraak door Paradecommandant Kolonel Jobse en kranslegging door Kolonel Jobse gevolgd door overige kransleggingen en bloemenhulde.

Herdenking bij het monument De Naald te Voorburg

17.30 uur: De scoutinggroep van de Rijswijkse Meeuwen-Watergeuzen betrekt de erewacht bij het monument.

18.00 uur: Kranslegging bij het monument ‘De Naald’ door de burgemeester Hans van der Sluijs en leden van het college.

Herdenkingsdienst

Voorafgaand aan de herdenking in Park Sijtwende organiseert De Raad van Kerken een herdenkingsdienst in de Opstandingskerk. Thema van de dienst is ‘Vrijheid wereldwijd’. Om 19.00 uur is er een korte viering in de Opstandingskerk aan de Rembrandtlaan. Daaraan werken o.a. mee ds. Adrie Sterrenburg en een vocaal 4-mei-ensemble o.l.v. Wim Keijzer.

De kerk is open om 18.30 uur. Een kwartier voor aanvang kunt u luisteren naar verstillende muziek en zang. Jaarlijks wordt de deelname aan viering en tocht groter, ook van kinderen en jongeren. Vanaf het kerkplein start rond 19.40 uur de tocht naar het monument in Park Sijtwende.

Daar volgt een toespraak van de burgemeester met een kranslegging door verschillende organisaties. Ook anderen kunnen daar met bloemen hun betrokkenheid tonen. Na afloop is er gelegenheid om koffie te drinken in party-centrum Dekker’s Hoeve, Essepad 6 te Voorburg. Dekker’s Hoeve ligt schuin tegenover het park achter de molen en op het terrein van de kinderboerderij.

Herdenkingsconcert Voix Jolies

Kamerkoor Voix Jolies inmiddels traditiegetrouw een requiem ten gehore in de Oude Kerk in Voorburg. Dit concert maakt deel uit van het herdenkingsprogramma van de Gemeente Leidschendam-Voorburg. Onder leiding van dirigent Frank de Groot brengt het koor dit jaar het prachtige Requiem van Heinrich Biber (1644-1704) ten gehore, en tevens een cantate van J.S. Bach (1685-1750), ‘Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir’.

Het orkest Amici della Musica verzorgt de begeleiding; de soli worden gezongen door sopranen Leonore Engelbrecht en Lilith Verhelst, alt Luciana Mancini, tenor Satoshi Mizukoshi en bas David Greco. Het concert vindt plaats in de Oude Kerk, Herenstraat 77, Voorburg. Datum is dinsdag 4 mei 2010, aanvang 21.00 uur, de kerk is open om 20.30 uur. De entree is gratis, doch een vrijwillige bijdrage na afloop van het concert wordt op prijs gesteld.

Dodenherdenking Kasteel De Binckhorst

Den Haag: In de tuin van het kasteel de Binckhorst aan de Binckhorstlaan 149 te Den Haag zal op 4 mei bij het Soldatenmonument een dodenherdenking worden gehouden. Tijdens de herdenking is er toepasselijke muziek, o.a. verzorgd door het Christelijk Residentie Mannenkoor o.l.v. Aldert Fuldner.

Voorafgaande aan de twee minuten stilte zal de Last Post worden gespeeld, gevolgd door het gezamenlijk zingen van het volkslied. Tijdens de herdenking zullen ook de namen worden genoemd van de omgekomen militairen in Uruzgan.

De herdenking begint om 19.40 uur en wordt afgesloten met een informele bijeenkomst in de Binckhorsthof van het Comando Diensten Centrum (CDC) aan de Binckhorstlaan 135 te Den Haag, dat naast het kasteel is gelegen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant