Wethouder Rensen wil problemen aanpakken

Gemeente 107 keer gelezen

Voorburg - Het grote voorbeeld van PvdA-wethouder Gregor Rensen is Joop den Uyl. “Dat klinkt een beetje cliché, maar die man legde altijd zo’n gedrevenheid aan de dag. Dat bewonder ik enorm. Je zag hem echt worstelen met de complexheid van problemen. Die bevlogenheid én het willen aanpakken van problemen heb ik ook.”

Door Ingrid Rompa

Gregor Rensen is sinds zijn studietijd politiek actief. In 1976 werd hij al lid van een politieke partij. “Toen ik in 1985 in Voorburg kwam wonen, heb ik me ook meteen aangemeld voor de lokale politiek. Ik was destijds lid van de PPR; samen met PSP onderdeel van Links Voorburg die ook in de raad vertegenwoordigd was. In 1986 stond ik al voor de verkiezingen op de kandidatenlijst. Toen ben ik ook lid geworden van de commissie van beroep- en bezwaarschriften. Ja, zo rol je een beetje in de politiek.”

In 1990 is hij overgestapt naar de PvdA. “Tussen 1994 en 1998 was ik steunfractielid en in 1998 werd ik fractievoorzitter en lijsttrekker voor de verkiezingen in Voorburg.” Van 2002 tot 2004 was Rensen gemeenteraadslid voor de PvdA in de nieuwe fusiegemeente Leidschendam-Voorburg.

“In 2004 werd het zo hectisch op mijn werk – ik was organisatieadviseur en manager van een kleine adviesgroep - dat het raadslidmaatschap niet meer te combineren was. Dat was de reden dat ik ermee stopte.” Anderhalf jaar later werd hij gevraagd of hij wethouderskandidaat wilde worden voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. En Rensen stemde toe.

Hoogte- en dieptepunten

Na de verkiezingen trad hij aan als wethouder stedelijke vernieuwing en volkshuisvesting, zorg en volksgezondheid, sport en sociale zaken. “Ik was tevens projectwethouder Prinsenhof.” De invoering van de WMO in 2007 noemt Rensen als een van de hoogtepunten in de afgelopen vier jaar.

“In onze gemeente is dat met veel succes gebeurd. We horen tot de gemeentes die de beste tarieven hebben en waar de dienstverlening goed in orde is.” Ook in de sport en op het gebied van stedelijke vernieuwing is een aantal hoogtepunten te noemen. “Er zijn een paar prachtige buitensportaccommodaties in gebruik genomen en ook zijn er mooie sportevenementen voor schoolkinderen tot stand gekomen. Daar ben ik best trots op.”

Dieptepunten zijn er ook geweest, geeft hij toe. “Ik heb veel moeite met het feit dat vooral de ruimtelijke procedures ontzettend lang duren. Toen ik wethouder werd dacht ik: ik probeer dat te versnellen, maar in de praktijk blijkt dat ontzettend weerbarstig te zijn. Je hebt met heel veel regelgeving rekening te houden en met steeds meer belangen van omwonenden."

"De crisis heeft natuurlijk ook grote invloed gehad op de voortgang van bouwprojecten. Wat niet is gelukt, is een bouwproject in Prinsenhof. Daarvoor was onvoldoende draagvlak bij de bevolking. Dat vond ik ontzettend jammer.”

Nieuwe portefeuille

Na de verkiezingen van 2010 werd Rensen opnieuw wethouder. Hij heeft deels een nieuwe portefeuille. “Ik heb volkshuisvesting ingeleverd. Dat is naar wethouder Van Ostaijen gegaan. En volksgezondheid is naar wethouder Schellings verhuisd. De andere onderwerpen heb ik gehouden. Ik heb daar het volledige welzijnpakket bij gekregen. Daarnaast ben ik wethouder Kulturhus Stompwijk en Prinsenhof.”

In de komende vier jaar wil Rensen zeker een aantal doelstellingen halen. “Deze periode is veel minder geld beschikbaar voor allerlei nieuwe voorzieningen, maar we hebben wel plannen voor een nieuwe sporthal in Voorburg en een modernisering van het zwembad in Leidschendam. En als het kan willen we ook de naschoolse sportmogelijkheden en de sportmogelijkheden voor het jongerenwerk uitbreiden.”

De Heuvel en sociaal beleid

Op het gebied van stedelijke vernieuwing zijn ook plannen, meldt Rensen. “We gaan in deze periode nadenken over de toekomst van wijk De Heuvel in Leidschendam. Daar moet een wijkontwikkelingsvisie tot stand worden gebracht."

"En als het gaat om zorg en welzijn dan is het heel belangrijk dat we doorgaan met het organiseren van goede dagopvang en dagactiviteiten voor ouderen die zelfstandig thuis wonen. Die activiteiten willen we zelfs uitbreiden. We denken dan aan het benutten van de bestaande mogelijkheden in de wijkcentra.”

Een andere ambitie van Rensen ligt bij sociale zaken. “De verwachting is dat gemeenten meer taken gaan krijgen op het gebied van sociaal beleid. Regelingen die nu nog bij de UWV zitten, worden wellicht naar de gemeenten overgeheveld. Ik wil ontzettend graag op die arbeidsmarkt een actievere rol vervullen en nóg meer betekenen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat vind ik echt heel belangrijk.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant