Beleidsarme begroting 2011

Gemeente 74 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Burgemeester en wethouders hebben op maandag 27 september de begroting voor 2011 naar de gemeenteraad gestuurd. In deze jaarlijkse begroting staan de plannen die de gemeente het komende jaar wil realiseren, met het bijbehorende financiële plaatje.

Opvallend is dat de begroting 2011 ‘beleidsarm’ is: de basis is het bestaande beleid. Dit komt omdat de gemeente, net als alle andere overheden, aan de vooravond staat van een grootscheepse bezuinigingsoperatie: de kerntakendiscussie. Hierin zal weinig ruimte zijn voor nieuw beleid. Dat betekent echt niet dat er niets meer gebeurt: de gemeente blijft investeren in een aantal belangrijke ontwikkelingen.

Bezuinigen én investeren

In verband met de ophanden zijnde rijksbezuinigingen presenteert wethouder Marcel Houtzager een terughoudende begroting: "Vergeleken met andere jaren maken we financieel natuurlijk een flinke pas op de plaats. Dat kan niet anders. Maar de gemeentelijke winkel moet ook open blijven, we moeten blijven investeren in de toekomst."

"Neem bijvoorbeeld de nieuwbouwplannen van Veurs Stip, of de ontwikkeling van de OV-knoop Voorburg. Ons rioleringsstelsel moet ook op orde blijven, net als de wegen, de groenstructuur en het waterbeheer. Het bestaande beleid gaat dus door zoals gepland. Er is alleen weinig tot geen ruimte voor nieuw beleid. Uit de kerntakendiscussie zal blijken waar we als gemeente in investeren."

Gemeentelijke belastingen en heffingen

Zoals in het collegeprogramma staat verwoord gaan de gemeentelijke belastingen en heffingen niet omhoog. Houtzager licht dit kort toe: "Alleen de inflatiecorrectie van 1,5 procent wordt doorgevoerd. Daarop is één uitzondering: het rioolrecht. Dat wordt de komende vier jaar verhoogd met 7,50 euro per jaar. Dit is nodig om in 2014 tot een kostendekkend systeem te komen."

Na de raad op internet

Nu het college van burgemeester en wethouders de begroting heeft goedgekeurd, zal de raad zich hierover buigen. Naar verwachting bespreekt de raad de begroting begin november. Na vaststelling door de raad is de begroting te downloaden vanaf de gemeentelijke website www.leidschendam-voorburg.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant