Politiedag trekt 30.000 bezoekers

Regio 103 keer gelezen

Haaglanden - Tien politiebureaus van Politie Haaglanden openden zaterdag 9 oktober de deuren voor het publiek. Naar schatting 30.000 burgers namen een kijkje achter de schermen van de politie. Centraal stond dit jaar één van de korpsprioriteiten van Politie Haaglanden: woninginbraken.

Op een speciaal preventieplein kregen bezoekers informatie en preventietips om woninginbraak te voorkomen. Korpschef Henk van Essen liet met een speciale ‘inbraakshow’ bij Bureau Levende Have zien hoe inbrekers buiten de deur gehouden kunnen worden. Bureau Forensische Opsporing liet bij een aantal bureaus zien hoe technisch rechercheurs te werk gaan na een woninginbraak.

VIP’s in het zonnetje

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om zelf naar de Politiedag te komen. Daarom geeft Politie Haaglanden al een aantal jaar een speciale groep mensen een VIP-behandeling, zodat zij toch alles mee kunnen maken. Dit jaar waren er maar liefst drie VIP-groepen. Bureau Scheveningen ontving negen kinderen, met familie, van het Mappa Mondo Huis. Hier wonen kinderen met een levenbedreigende ziekte.

Bureau Zoetermeer zette elf jong volwassenen, met een lichte lichamelijke beperking en autisme, van het Lorna Winghuis in het zonnetje. En twee leerlingen van de Piramide School, een school voor kinderen met een lichamelijke beperking, waren met familie als VIP te gast bij Bureau Zuiderpark.

Alle VIP’s kregen een persoonlijke rondleiding bij het wijkbureau en gingen naar Bureau Levende Have waar zij vooraan zaten bij de demonstraties van de paarden en honden. De HTM stelde voor de VIP’s van Bureau Zoetermeer belangeloos een speciale VIP-bus ter beschikking. De VIP’s van Bureau Scheveningen werden vervoerd in een Rolls Royce Limousine aangeboden door Firma Ben Franse. Korpschef Henk van Essen, directeur Hanneke Ekelmans en waarnemend adjunct-directeur Hans Nieuwstraten en de bureauchefsopenden aan deze drie wijkbureaus de dag met een korte toespraak en gaven daarmee de VIP-gasten een extra VIP-gevoel.

Publiekstrekkers

Bureau Westland had een spectaculaire opening met de landing van de politiehelikopter. Daarna vloog de heli naar Bureau Zuiderpark. De Koninklijke Politiekapel zorgde bij de bureaus Overbosch en Zuiderpark voor een muzikaal tintje. Verder waren grote publiekstrekkers de politievoertuigen waar kinderen zelf de sirene en de zwaailichten mochten aan en uit zetten, de voertuigen van de Mobiele Eenheid en de KMAR en de Amerikaanse politievoertuigen die een bezoek brachten aan een aantal politiebureaus.

De mogelijkheid om vingerafdrukken te laten zetten en deze zelf te bestuderen vonden de kinderen erg spannend. Daarnaast genoot jong en oud van de demonstraties van de paarden en honden bij Bureau Levende Have. Twee ‘zakkenrollers’ bezochten ook verschillende politiebureaus. Zij lieten zien hoe betrekkelijk eenvoudig het is een portemonnee te stelen en hoe makkelijk je dat eigenlijk kunt voorkomen. Piet Polies vroeg kinderen om hulp bij het vangen van een boef en las een spannend verhaal voor.

Bij de kraam van Burgernet/SMS-Alert konden bezoekers zich direct aanmelden voor de alarmering. De brandweer deed bij een aantal bureaus mee met de open dag en gaf verschillende demonstraties. Het Openbaar Ministerie, Bureau Halt, het Rode Kruis en de ANWB waren aanwezig om de bezoekers te informeren. Politie Haaglanden kijkt tevreden terug op deze zonnige en zeer geslaagde dag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant