Bijzondere start Groenstructuurplan

Actueel 119 keer gelezen

Leidschendam - Wethouder Houtzager introduceerde donderdag 28 oktober een folder over het Groenstructuurplan. Een onderdeel uit dit Groenstructuurplan is het aanbrengen van meer variatie in de bomen, struiken, planten en het gras in onze gemeente. Om hier een bijzondere start mee te maken plantte de wethouder een Mammoetboom aan de Koningin Wilhelminalaan te Leidschendam.

Groot was de Mammoetboom die werd geplant nog niet. “Maar ze groeien wel als kool”, aldus de heer T. Van Wieringen van de projectgroep Groenstructuurplan van de gemeente Leidschendam-Voorburg. “De eerste vijf jaar moet de boom in de regel nog een beetje wennen, maar daarna schiet die de hoogte in.”

De Mammoetboom of Reuzensequoia uit Noord Amerika is een bijzondere boom. De grootste Mammoetboom in Californië is 83 meter hoog met een omtrek van 31 meter. Hij is zeer zeldzaam in Nederland en kan hier tot 40 m hoog worden.

Kenmerkend is de dikke zachte schors, de boom staat daarom ook wel bekend als Knuffelboom. De oudste Mammoetboom op aarde wordt geschat op 3200 jaar.

Groenstructuurplan

Leidschendam-Voorburg wil een groene woonstad zijn. Vergeleken met andere gemeentes in de omgeving is er in onze gemeente al behoorlijk wat groen te vinden. Een groene omgeving is prettig om doorheen te wandelen of om in te wonen. Maar het is ook goed voor de gezondheid, het milieu, de leefbaarheid en de economie.

Het Groenstructuurplan ‘Buitengewoon groen‘ dat afgelopen jaar is opgesteld, geeft aan hoe de gemeente in de toekomst nog groener kan worden. Het plan wil ondermeer via zones een groene verbinding maken tussen Voorburg en Duivenvoorde.

Onderdeel van het plan is ook een ‘1000 bomen plan’. De gemeente Leidschendam-Voorburg wil duizend extra bomen planten en is daar inmiddels voorzichtig mee gestart. De eerstvolgende concrete actie is de realisering van groen bij de Heuvelweg.

Folder

Van het Groenstructuurplan heeft de gemeente een folder met een korte samenvatting gemaakt. Inwoners kunnen deze ophalen bij de servicecentra van de gemeente.

De publieksversie én het volledige Groenstructuurplan zijn te vinden op: www.lv.nl/groenplan. De komende jaren wordt het Groenstructuurplan samen met inwoners uitgewerkt in concrete acties.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant