Winteroffensief tegen woninginbraken

Regio 46 keer gelezen

Regio - De donkere dagen zijn weer aangebroken en de cijfers laten zien dat het aantal woninginbraken dan stijgt. Gemiddeld vindt 60 procent van het aantal inbraken op jaarbasis, in de donkere wintermaanden plaats. Om die reden start Politie Haaglanden in samenwerking met partners als gemeenten en buurtpreventieteams ook dit jaar weer de preventiecampagne ‘Licht zet inbrekers in het zicht’.

Vaak verlaten mensen 's winters voor zonsopgang hun woning, om pas in de avond terug te keren in een geheel donkere woning. In de campagneweken informeren politiemensen en vrijwilligers de bewoners over het risico op woninginbraak tijdens de donkere uren dat zij niet thuis zijn. Zij wijzen hen onder meer op het belang van verlichting in en om de woning. Maar verlichting alleen is niet doeltreffend. Sociale controle is het sleutelwoord. Alleen als naast verlichting ook voldoende zicht is vanuit de omgeving op de toegangsdeuren, loopt de inbrekers meer kans om ontdekt te worden. Immers, uw buren kunnen alleen alarm slaan wanneer zij kunnen zien dat er ongenode gasten rond uw woning sluipen.

Bewoonde indruk

Gelegenheidsinbrekers slaan toe als bewoners afwezig zijn. U kunt er gemakkelijk voor zorgen dat het lijkt alsof u thuis bent door met een tijdschakelaar lampen te laten branden en de tv of radio aan te laten. Ook bijvoorbeeld koffiekopjes op tafel laten staan geeft een bewoonde indruk. Wanneer u rond de feestdagen op vakantie gaat, vraag uw buren dan om een oogje in het zeil te houden en om uw post te verwijderen. Gelegenheidsinbrekers letten namelijk goed op zaken als een volle brievenbus, want zo weten ze dat u op vakantie bent.

In het zicht

Inbrekers gluren vaak door de ramen om te kijken of er waardevolle spullen in de woning liggen. Maak daarom ook tijdens de feestdagen van uw huis geen etalage. Zet bijvoorbeeld geen laptop op een tafel voor het raam. Leg ook uw autosleutels niet in het zicht, maar berg ze op. U maakt het een inbreker erg makkelijk uw auto mee te nemen wanneer de sleutels voor het grijpen liggen. Tot slot slaan inbrekers slaan graag toe zonder dat toevallige voorbijgangers hen kunnen zien. Kijk daarom eens kritisch naar uw eigen huis. Zijn er plekken die slecht zichtbaar zijn, zoals een raam met een grote struik ervoor of een niet verlicht portiek en kijk hoe u het zicht voor omwonende op ramen en deuren kunt verbeteren.

Bel 1-1-2 bij verdachte omstandigheden

De politie vraagt u alert te zijn en elke vreemde of verdachte situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk, door te geven. De interesse van de politie gaat vooral uit naar personen die niet in de buurt thuis horen en opvallen door meer dan normale aandacht voor de woningen en/of de omgeving. Ook is het belangrijk om te met welke voertuigen deze mensen zich eventueel verplaatsen. Vooral de signalementen van de verdachte personen en de voertuiggegevens (merk, type kenteken) zijn voor de politie erg belangrijk. Ziet u iets verdachts? Ben dan direct 1-1-2. De politie reageert dan op uw melding en informeert u over de afloop.

Realiseert u zich een verdachte situatie pas later of ontdekt u de inbraak als u thuis komt? Belt u dan 0900-8844 (lokaal tarief). Heeft u concrete informatie over daders of door hen gebruikte voertuigen en wilt u liever anoniem blijven dan kunt u dat doorgeven via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

PolitieKeurmerk Veilig Wonen (PKVW)

Als u uw woning goed wilt beveiligen, is het verstandig om gebruik te maken van sloten die zijn voorzien van het politiekeurmerk. Voor een advies op maat voor de beveiliging van uw woning kunt u terecht bij zogenaamde PKVW-erkende bedrijven, die tevens de geadviseerde maatregelen voor u kunnen uitvoeren. PKVW-erkende bedrijven voldoen aan landelijke eisen van vakmanschap, betrouwbaarheid en kwaliteit. U kunt ze vinden op www.politiekeurmerk.nl.

Registreer uw waardevolle spullen

Bent u onverhoopt toch het slachtoffer van een inbraak, dan is het belangrijk dat u weet wat u in huis hebt. Registreer daarom op voorhand de serienummers van kostbare apparatuur, zoals stereo-installaties, foto- en videocamera’s en dergelijke en maak duidelijke foto’s van antiek, kunststukken en sieraden. Mochten er dan ooit gestolen goederen worden teruggevonden, dan vergemakkelijkt dit de zoektocht naar de rechtmatige eigenaar.

Meer weten?

Op het politiebureau kunt u de folder ‘Een veilig gevoel: in en om uw woning’ afhalen met daarin tips om inbrekers buiten de deur te houden. Ook kunt u de folder downloaden via de website www.hoeveiligismijnwijk.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant