Minder agressie en overlast Oud en Nieuw

Actueel 83 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Met de landelijke campagne ‘Grijp in bij agressie tijdens Oud en Nieuw’ worden inwoners opgeroepen bij te dragen in de strijd tegen agressie en geweld rond de jaarwisseling.

De boodschap voor het publiek bestaat uit een gedragsadvies in vier stappen: vraag anderen om hulp en spreek samen de dader aan, bel 1-1-2, blijf bij het slachtoffer, maak foto’s voor de politie en meld je als getuige. Ook gemeenten, de politie en andere sectoren met een publieke taak, zoals het openbaar vervoer, doen mee met de campagne.

Maatregelen gemeente

De gemeente Leidschendam-Voorburg neemt talloze maatregelen om overlast, agressie en geweld tijdens de viering van oud en nieuw te voorkomen, zodat de jaarwisseling op een prettige manier verloopt.

Zo worden als proef 180 afvalbakken preventief weggehaald en een groot aantal afgesloten met een klep, huisvuilcontainers op het laatste moment geleegd en containers voor papier, kleding en kunststof op 31 december geleegd en afgesloten.

Vreugdevuren

Op vier plaatsen gedoogt de gemeente vreugdevuren waarvoor in samenwerking met bewoners maatregelen zijn getroffen voor een veilig verloop. Het gaat in Leidschendam om het President Kennedyplein in de Heuvelwijk en in de kern Stompwijk een ponton in de Stompwijksevaart. In Voorburg het veld achter wijkcentrum Agora aan de Fonteynenburghlaan, en het veld tussen de Prinses Beatrixlaan en de Spinozalaan ter hoogte van de David Klemanlaan.

Illegaal vuur en vuurwerk

Ter voorkoming van illegale vreugdevuren kunnen inwoners illegale opslag van brandbare materialen melden bij het gemeentelijk meld- en informatiecentrum, telefoon 14070. De gemeente zorgt er dan voor dat deze materialen tijdig worden verwijderd. Inwoners kunnen handel en opslag van illegaal vuurwerk melden bij de politie via 0900 8844 of anoniem via M. 0800 7000.

Hogere straffen

De Officieren van Justitie eisen in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, taakstraffen of gevangenisstraffen. De strafeis zal ongeveer 75 procent hoger liggen dan anders. Bij agressie en geweld tegen politie, hulpverleners of andere mensen met een publieke taak (buschauffeurs, gemeentepersoneel) is de strafeis altijd al twee keer zo hoog (100 procent extra), maar bij zaken rond de jaarwisseling gaat dat naar 150 procent extra.

In veel gevallen wordt supersnelrecht toegepast; taakstraffen moeten direct na de jaarwisseling uitgevoerd worden. Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden. Verder wordt schade altijd volledig op de daders verhaald.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant