Kalfjes in stadskinderboerderij

Actueel 7 keer gelezen

Voorburg - Stadskinderboerderij Essesteijn aan het Essepad 8 in Voorburg heeft sinds deze week 2 lieve Lakenvelder-kalfjes in de stal. Afgelopen zomer is de eigen trouwe koe van Stadskinderboerderij Essesteijn overleden op 15 jarige leeftijd.

Deze koe met de naam Reinie heeft 15 jaren op de kinderboerderij gestaan en was ook van het Nederlandse zeldzame ras Lakenvelder.

De 2 nieuwe kalfjes Julia en Janneke zijn in juli geboren en hebben daarna bij hun moeder op de weide gestaan tot het niet meer mogelijk was om buiten te staan. Nu zijn ze zonder moeder; dus afgespeend en eten ze voornamelijk hooi en krijgen ze voorzichtig wat krachtvoer. De kalfjes staan niet zoals de oude koe Reinie vast in de zgn. grupstal. De Stadskinderboerderij heeft de wens om het oude stukje grupstal te verbouwen naar een gedegen kalverstal maar is daarin afhankelijk van de gemeente.

In afwachting van goedkeuring en uitvoering van de aanpassingen aan de oude grupstal staan de kalfjes Julia en Janneke dus los in een box. Als het gras in de zomer weer gaat groeien en de kalveren weer naar buiten kunnen zullen ze teruggaan naar het Lakenvelder Fokcentrum, waar ze nu ook vandaan komen, om daar verder groot te groeien tot volwassen koe. Er bestaan rode en zwarte Lakenvelder koeien, maar de kalfjes Julia en Janneke zijn net zo zwart als hun voorganger Reinie. Het is de bedoeling zo elke winter Lakenvelder kalveren op te vangen van het Lakenvelder Fokcentrum om zo niet alleen in de winter een leuk boerderijdier voor de bezoekers te hebben, maar ook om zo bij te dragen aan het in stand houden van deze mooie oud-Hollandse raskoe.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant