“Biologische producten zijn echt gezond”

Ondernemer in Beeld 170 keer gelezen

Waarom neemt de vraag de laatste jaren naar natuurproducten zo enorm toe? Aangezien het aanbod van biologische producten zelfs achterblijft bij de vraag, zijn er volop kansen voor ondernemers, die echter wel moeten durven investeren en adequaat moeten in te spelen op de consumentenvraag. Wel is er onzekerheid omdat natuurvoeding in de regel duurder is na gewone voeding. Hoe ga je daar als ondernemer dan mee om?

Sommige antwoorden liggen letterlijk om de hoek, want aan de Burgemeester Sweenslaan 19 zit Meijer Biologisch Specialist gevestigd. De winkel wordt gerund door broer en zus Rob en Marijke Meijer. Zij weten werkelijk alles van biologische producten en natuurvoeding en hebben in de loop der jaren hierin een groot assortiment opgebouwd.

Het begint hier met een stukje interessante historie, want de slogan ‘Van groentespecialist naar natuurvoeding speciaalzaak’ is op de zaak van toepassing. Sterker nog, het lijkt dan ook op een spannend jongensboek, want zo zit de historie van de familie Meijer wel in elkaar. Jan en Thea Meijer startten in 1955 met een groentewinkel in de Fuchsiastraat te Den Haag. De winkelvloer oppervlakte was ongeveer 25 vierkante meter en achter deze winkel bevond zich het woonhuis. Hier werden Marijke, Rob en Petra geboren. Zij groeiden dus letterlijk in, achter en later boven de groentewinkel op. Het groentevak kregen zij daardoor met de paplepel ingegoten.

Belangstelling

Marijke opende op haar negentiende een eigen groentewinkel aan de Loevesteinlaan in Den Haag. In 1983 besloten pa, ma en Marijke gezamenlijk in Leidschendam een nieuwe groentespeciaalzaak te beginnen. Hier specialiseerden zij zich in een uitgebreid assortiment verse groenten en fruit. Tevens werd het assortiment aangevuld met salades, panklare groente en kant en klare maaltijden.

Doordat Rob grote belangstelling had voor biologische voeding, besloot hij in mei 1990 te starten met de verkoop van biologische groente en fruit. “Door de vraag van de klanten breidde het assortiment biologische producten zich steeds verder uit tot een compleet assortiment aan biologische producten,’’ vertelt Rob Meijer. ”Vanwege de komst van de Digros hebben wij ons winkelpand verlaten om iets verder in een nieuwe winkel verder te kunnen gaan. Met een grote verbouwing in februari ’88 kwam echter de grote ommekeer. Vanaf dat moment bestond ons assortiment voor negentig procent uit biologische producten.’’

Marijke vult aan: “Toen al merkten we dat de belangstelling hiervoor toenam. Er kwamen steeds meer gezinnen in de winkel die hier ook voor hun kinderen bewust mee bezig waren”.

Hoogtepunt

Na een korte verbouwing in oktober vorig jaar ontstond er een honderd procent biologisch assortiment en een fleurige nieuwe uitstraling. “Vooral het BIO op het pand doet het goed”, lacht Rob Meijer. “Hierdoor kunnen mensen ons van grote afstand herkennen. Dit geldt ook voor automobilisten. Maar deze heropening was inderdaad een nieuwe mijlpaal.’’ Met enige trots laten Rob en Marijke hun zaak zien. Opvallend is de grote verscheidenheid aan producten. Maar de echte primeur is de nieuwe bedrijfsfiets waarmee Rob een aantal boodschappen persoonlijk in de omtrek bij de mensen langs kan brengen. “Duurzaam en handig,’’ zegt hij. “Uiteraard moet het wel goed aan te rijden zijn. We hebben overigens met onze winkel een regionale functie. Sowieso zijn we de enige in Leidschendam- Voorburg. Daarnaast hebben we veel klanten uit Voorschoten, Wassenaar en Den Haag. Een groot voordeel is de gratis en ruime parkeergelegenheid aan de Burgemeester Sweenslaan”.

“We nemen echt de tijd voor onze klanten”, besluit Marijke. “Want voor degenen die er niet bekend mee zijn, is het soms best even wennen. Met allerlei acties proberen we iedereen voor de biologische producten te interesseren. Uiteraard kan men dan ook uit nieuwsgierigheid bij ons een kijkje komen nemen. Ook op onze website www.meijer-natuurvoeding.nl is het één en ander te vinden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant