‘Sociale rechtshulp is een overtuiging’

Ondernemer in Beeld 225 keer gelezen

De rekening van je advocaat niet kunnen betalen of zelfs een advocaat helemaal niet kunnen bekostigen. Het zijn dingen die ondernemers en particulieren vaak overkomen. Steeds meer mensen doen daarom een beroep op de zogenaamde sociale rechtshulp, ook wel de gesubsidieerde rechtshulp genoemd.

Dit houdt in dat er sprake is van de door de overheid gefinancierde rechtshulp. Maar niet veel advocaten willen dit soort zaken doen, omdat de tarieven veel lager liggen dan de oorspronkelijke tarieven voor een advocaat. Schuurman Kleijweg de Vries Advocaten, gevestigd aan het Balen van Andelplein nr 2E in Voorburg, vormt hierop echter een uitzondering. De aan dit kantoor verbonden advocaten Helene de Vries- Veringa, Michelle Hoogerduyn, Anton Kleijweg en Theo Kraus pakken naast hun reguliere werkzaamheden veel sociale rechtshulp-zaken op.

“Er zijn helaas een hoop mensen die het financieel moeilijk hebben en daardoor geen advocaat kunnen betalen. We bieden hen daarom de helpende hand. Voor ons is het een overtuiging om dit te doen”, zegt Helene de Vries- Veringa, die gespecialiseerd is in personen- en familierecht en ook als mediator optreedt. Begin 2010 heeft de advocate ook de training collaborative divorce (overlegscheiding) gevolgd, zodat men ook voor de wijze van (niet) procederen bij haar terecht kan. Haar collega Michelle Hoogerduyn heeft arbeids-familie- en strafrecht als specialisatie, Anton Kleijweg is een specialist in verblijfsrechtelijke zaken. Theo Kraus heeft veel ervaring in ambtenarenzaken, onderwijsrecht en sociale zekerheidsrecht.

Kennis en ervaring

Naast het familierecht houdt Helene de Vries-Veringa zich ook bezig met strafrecht en jeugdrecht. Door haar uitgebreide kennis en ervaring op kan ze, net als haar collega’s, snel en daadkrachtig optreden. “Het is belangrijk dat mensen in het begin van een echtscheiding direct professionele hulp zoeken”, zegt Helene. “Want daardoor kunnen een hoop problemen worden voorkomen. Ik heb in de 28 jaar dat ik dit vak beoefen helaas hier vele voorbeelden van voorbij zien komen. Zorg er daarom voor dat de emotie niet gaat overheersen. Op ons kantoor spreken we naast Nederlands overigens ook Engels, Duits, Frans, Spaans, Chinees en Turks. Indien nodig schakelen we een tolk in, want we willen voor iedere bevolkingsgroep klaar staan”.

Richtlijnen

“Ons primaire doel is het bieden van effectieve rechtshulp aan onze cliënten”, vertelt Helene. “Bij ons kan iedereen rekenen op een helder en duidelijk advies over de mogelijkheden van een bepaald vraagstuk. We kijken wel van te voren of mensen voor gesubsidieerde rechtshulp in aanmerking komen. De overheid heeft hiervoor namelijk een aantal richtlijnen voor vastgesteld. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het inkomen van twee jaar geleden. Maar op onze website www.skv-advocatenkantoor.nl staat een link naar de site van de Raad van Rechtsbijstand. Hier staat alle informatie op over gesubsidieerde rechtshulp. De advocaat of mediator vraagt namens iemand subsidie aan bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dit noemen we een ‘toevoeging’. Deze aanvraag moet vooraf worden ingediend. Wij gaan dan uit van het inkomen en vermogen van twee jaar vóór het huidige jaar. Dit noemen we het peiljaar. Deze gegevens krijgen we van de Belastingdienst aan de hand van iemand zijn BSN-nummer”.

Gratis spreekuur

Schuurman Kleijweg de Vries Advocaten houdt op het kantoor het Balen van Andelplein 2E iedere maandag van 15.00 uur tot 17.00 uur een gratis spreekuur. “Dan kan iedereen langskomen met juridische vragen of om een bepaald juridisch probleem te laten toetsen”, zegt Helene de Vries- Veringa. “We geven dan een gratis advies hoe de zaak het beste kan worden aangepakt. Iedereen is dan ook van harte welkom”.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant