Wijzigingsvoorstel dienstregeling OV

Regio 48 keer gelezen

Regio - Het Stadsgewest Haaglanden staat voor de taak een dienstregeling 2012 voor het openbaar vervoer op te stellen rekening houdend met de opgelegde bezuinigingen van het Rijk.

Het voorstel voor de dienstregeling 2012 levert een besparing op van 7 miljoen euro en is een eerste stap om aan de bezuiniging op de Brede Doeluitkering Verkeer en Vervoer (BDU, rijksuitkering aan decentrale overheden voor verkeer en vervoer) te voldoen. Het merendeel van de opgelegde bezuinigingen wordt buiten het OV zelf behaald, bijvoorbeeld door kleinere infrastructurele projecten uit te stellen of te schrappen.

Uitgangspunten

Voor de dienstregeling 2012 geeft het Stadsgewest prioriteit aan een goede bereikbaarheid van de grote werk- en winkelgebieden in de regio. Er is voor gekozen om de OV-lijnen die veel gebruikt worden te handhaven en waar mogelijk te versterken en de minst bezette lijnen te herstructureren of op te heffen. Samen met HTM en Veolia-Transport is op basis van deze uitgangspunten een voorstel voor de dienstregeling 2012 opgesteld.

Frequentieverhoging en opheffing lijnen

Het wijzigingsvoorstel bevat o.a. de volgende elementen. Ter versterking van de Erasmuslijn (RandstadRail) vindt een frequentieverhoging plaats naar zes keer per uur overdag. Streekbus 30 wordt doorgetrokken van rotonde Houtkade in Leidschenveen naar Zoetermeer Centrum-West.

Na acht uur ?s avonds wordt de frequentie van de Haagse stadsbussen gehalveerd.In totaal zeven buslijnen (Veolia en HTM) kunnen niet worden gehandhaafd en komen te vervallen. Voor tramlijn 10 vervalt het stuk tussen station Den Haag Hollands Spoor en station Voorburg.

Inspraak gemeenten

Het voorstel wordt de komende periode voor inspraak aangeboden aan de Haaglanden-gemeenten en daarna voor advies voorgelegd aan de commissie Verkeer en Vervoer en Economische Zaken van het Stadsgewest Haaglanden (openbare vergadering op 8 juni a.s.). Het dagelijks bestuur neemt eind juni een definitief besluit over de dienstregeling 2012. Het voorstel voor de dienstregeling 2012 is te bekijken op http://haaglanden.nl/#Dienstregeling?id=1274.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant