?Griepprik? voor iepen

Gemeente 82 keer gelezen

Bijna 160 iepen van de gemeente Leidschendam-Voorburg krijgen in de maanden mei en juni een preventieve vaccinatie toegediend.

De gemeente wil hiermee voorkomen dat deze bomen slachtoffer worden van de iepziekte. Het biologische vaccin is ontwikkeld door de Universiteit van Amsterdam; gezonde iepen worden hiermee jaarlijks ge?njecteerd. Het vaccin zorgt voor een hoge beschermingsgraad; 99 procent van de behandelde bomen blijft gezond. BTL Bomendienst voert de vaccinatie uit.

Iepziekte

De iepziekte is een schimmelinfectie die in de meeste gevallen leidt tot de dood van de iep. De iepenspintkever is de belangrijkste verspreider van de ziekte. De kever draagt de sporen van de schimmel op zijn lijf en besmet de boom als hij zich voedt met de bladeren. De infectie begint in een tak of twijg en verspreidt zich door de hele kroon. Om te voorkomen dat meer bomen ziek worden, moet een zieke boom binnen enkele dagen gerooid en afgevoerd worden.

Werking vaccin

Het vaccin helpt de natuurlijke afweerreactie van gezonde iepen op gang. Het is in de praktijk vergelijkbaar met een griepprik. Het vaccin maakt gezonde iepen niet ziek, maar bereidt ze voor op aanvallen van de iepziekteschimmel. Omdat bij iepen elk jaar een nieuwe houtlaag (spinthout) aangroeit, die apart staat van de oude houtlaag (kernhout), is ieder voorjaar herhaling van de behandeling noodzakelijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant