Speech burgemeester in teken van crisis

Actueel 37 keer gelezen

Voorburg- Tijdens de nieuwjaarsreceptie sprak burgemeester Hans van der Sluijs vooral over crisis en bezuiningen.

Hier volgt zijn integratle speech:

Mede namens de leden van de gemeenteraad en het college wens ik u allen een voorspoedig en gezond Nieuwjaar. U hebt ongetwijfeld gemerkt, dat wij de bijeenkomst versoberd hebben, maar wij hechten anderzijds toch zeer aan de ontmoeting met u aan het begin van het kalenderjaar.

De jaarwisseling vraagt in onze gemeente een stevige voorbereiding. Zo ook deze keer, waarbij wij voor het eerst gebruik gemaakt hebben van de instrumenten van de Voetbalwet. Een 12-tal jongeren uit de Prinsenhof, die zich vorig jaar met oud en nieuw misdroegen en in de loop van 2011 regelmatig de aandacht van de politie getrokken hebben, kregen met oud en nieuw een groeps- en een straatverbod opgelegd. In drie gevallen legde de rechter gevangenisstraf of een straatverbod op.

15 Jongeren kregen een burgemeesterlijke waarschuwingsbrief toegezonden. Een van hen kan kennelijk niet lezen en heeft oud en nieuw in de cel gevierd. In totaal heeft de politie zo’n tien aanhoudingen verricht.

De voorbereidingen voor oud en nieuw zijn neergelegd in een draaiboek van een centimeter dik. Tussen kerst en oud en nieuw is het zeer rustig geweest in de gemeente. De oud- en nieuw-viering is in Leidschendam – inclusief de Prinsenhof – rustig verlopen. In Voorburg waren wat meer incidenten, maar over het geheel genomen was de openbare orde niet ernstig in het geding. Het is nog te vroeg om iets te zeggen over de schade, maar in ieder geval was er tussen kerst en oud en nieuw minder schade dan in vorige jaren.

Dit is zeker het gevolg van een gedegen voorbereiding en de inspanningen van politie, brandweer en onze gemeentelijke organisatie en in het bijzonder van de afdelingen wijkbeheer, handhaving en openbare orde en veiligheid.

Aandachtspunt bij de voorbereidingen van oud en nieuw was het toenemende geweld tegen medewerkers van politie, brandweer, ggd en ondersteunende hulpdiensten. Deze vormen van wangedrag en geweld komen ook steeds meer voor ten opzichte van het personeel van de gemeente. Onze handhavers kunnen daar van meepraten. Burgers zijn tegenwoordig al snel geneigd om zich verbaal stevig te uiten en sommige lieden met een erg kort lontje gaan makkelijk over tot dreigementen en erger.

Laat helder zijn, dat de grens daar nadrukkelijk getrokken wordt. Wij hebben recentelijk met het openbaar ministerie opnieuw afspraken gemaakt over de strafrechtelijke aanpak van burgers, die jegens ambtenaren of bestuurders over de schreef gaan.

Gisteren bestond onze gemeente 10 jaar. Aan het begin van dit Millennium was het bestuurlijk onrustig in de Haagse Regio. De ooievaar keek hongerig om zich heen, het annexatiespook waarde rond en liet onder andere het oog vallen op Voorburg en een deel van Leidschendam. Maak van een crisis een kans dachten de vroede vaderen van Voorburg en Leidschendam en in rap tempo werd besloten tot een fusie. Nu tien jaar later mogen we vaststellen dat het een verstandige beslissing is geweest. De gemeente Leidschendam-Voorburg is met ruim 72000 inwoners een stevige partner in de bestuurlijke samenwerking in de regio, een samenwerking, die als constructief te kenschetsen valt.

Belangrijker nog is dat de gemeente er in is geslaagd het kostenniveau te beheersen en tegelijkertijd een zeer goede dienstverlening aan haar inwoners te bieden. Meer doen met minder geld. Regelmatige onderzoeken naar de kwaliteit van de dienstverlening onder onze burgers bevestigen dat beeld. Uit de enquete van Elsevier van het afgelopen voorjaar over de beste gemeenten in 2011, kwamen wij landelijk op een 12e plaats van alle gemeenten terecht en een vergelijkend onderzoek van een aantal vakbladen uit 2010 leverde ons een eerste plaats op in de categorie 50.000 tot 100.00 inwoners.

Be good and tell it is een begrip in de marketing, maar nog beter is het als anderen het van je zeggen en dan nog bij voorkeur je eigen burgers, de mensen voor wie je het als gemeentebestuur allemaal doet. Best een reden om tevreden over te zijn.

Wat niet veranderd is na de fusie is het karakter van onze drie kernen. Voorburg, Leidschendam en Stompwijk hebben hun herkenbare eigen karakter en sociale structuur behouden. Dat is een groot goed en dat moet vooral zo blijven. Daarnaast komt uit allerlei onderzoeken naar voren, dat Leidschendam-Voorburg een aantrekkelijke groene woon- en werkgemeente is en dat moet ook zo blijven.

Maar er veranderen ook zaken. Je moet de waardevolle dingen uit het verleden bewaren, maar er moet ruimte zijn voor aanpassingen aan de omstandigheden en de eisen van de tijd. De economische en financiële crisis is hier in Europa nu ook een politieke crisis geworden, aangezien de financiële markten geen vertrouwen hebben in de politieke daadkracht van de Europese regeringen. Het afgelopen jaar heeft het klassieke beeld te zien gegeven van too late, too little. Angst voor de eigen burger en geen stevige maatregelen durven nemen uit angst voor electoraal verlies wordt in de internationale marktverhoudingen genadeloos afgestraft.

Het afgelopen jaar hebben wij daar krasse voorbeelden van gezien. Wat voor de Europese Unie en regeringen geldt, geldt, - zij het op een andere schaal – ook voor gemeentebestuurders.

De voormalige Franse minister-president Pierre Mendes France zei het ooit kernachtig: “regeren is kiezen”. Natuurlijk willen politici het liefst hun kiezers het naar de zin maken, maar in het huidige tijdsgewricht moeten wij ook kunnen en willen uitleggen, dat harde en scherpe bezuinigingen noodzakelijk zijn om te voorkomen, dat in een volgende fase nog veel hardere en scherpere maatregelen genomen moeten worden of dat het probleem ook een volgende generatie gaat belasten. Regeren is niet alleen kiezen, maar is ook staan voor de genomen besluiten en er niet steeds op terug proberen te komen. Want laat helder zijn: iedere bezuiniging die niet gerealiseerd wordt levert een andere bezuiniging op, die ook pijn zal doen. Wij realiseren ons terdege dat de bezuinigingen ingrijpend zijn en een aantal zaken in onze gemeenschap raken, die zeer gewaardeerd worden.

Toch moeten deze maatregelen genomen worden, want ook voor een gemeentebestuur geldt dat er extern vertrouwen moet zijn in genomen besluiten. Niet alleen bij de provincie in het kader van financieel toezicht, maar ook bij de banken. De gemeente moet tenslotte voor een aantal investeringen in scholen, onderhoud van wegen, een zwembad, huisvesting en dergelijke toegang tot de kapitaalmarkt houden. En ook banken kijken naar het huishoudboekje van de gemeente en de consistentie van besluitvorming.

Aan de andere kant geldt ook hier: maak van de crisis een kans. In gesprekken met een aantal verenigingen en instellingen blijkt, dat een aantal besturen alternatieven onderzoeken en kansen zien om hun activiteiten op een andere wijze voort te zetten. Wij hebben daar veel respect voor en vinden dat het een positief bijverschijnsel van deze crisis is, dat de creativiteit van de samenleving indringend wordt geprikkeld. Misschien hebben wij deze creativiteit met de subsidiepot wel te veel onderdrukt.

2012 wordt dus een jaar van nieuwe uitdagingen, zowel voor u als burger als voor ons als bestuurders. Voor ons staat het nodige op de rol: de oplevering van het Damplein, de aanleg van extra ligplaatsen voor de recreatievaart bij de sluis, de reconstructie van het Stationsplein in Voorburg, het vaststellen van de herziene structuurvisie, het opruimen van verspreid liggend glas in Stompwijk, het vinden van een goede en duurzame oplossing voor de Stompwijkseweg, vernieuwing van een aantal scholen en het ontwikkelen van een breed gedragen aanpak van het hoge aantal woninginbraken, want helaas is Leidschendam-Voorburg ook populair bij het inbrekersgilde.

In het sociale domein en de jeugdzorg gaat het rijk een aantal taken decentraliseren naar de gemeente. De regio’s Haaglanden en Rotterdam willen intensief samenwerken in de Metropoolregio, onder meer op het vlak van verkeer, vervoer, economie, groen en recreatie en het wonen. In het nieuwe jaar worden ook de eerste stappen gezet in de richting van de afslanking van de gemeentelijke organisatie. Dit is maar een kleine greep uit de agenda van college en raad in het komende jaar.

Gaat u daar nu als burger wat van merken? Een aantal zaken zal zeker veranderen, maar dit verschilt natuurlijk per onderwerp. Belangrijk is dat wij veel zaken anders gaan organiseren, slimmer en goedkoper en toch met behoud van zoveel mogelijk kwaliteit. Maar er blijft alle ruimte voor particulier initiatief en inzet. Daar waar mogelijk zullen wij dit al gemeentebestuur ook steunen.

Per 1 januari hebben wij een gezamenlijke dienst Werk en Inkomen met de gemeenten Voorschoten en Wassenaar. Hiermee wordt niet alleen vorm gegeven aan een belangrijke samenwerking over de gemeentegrenzen heen, waardoor ook in de toekomst een hoge kwaliteit van dienstverlening aan een kwetsbare groep inwoners wordt gewaarborgd.

Dames en heren,

In 2011 is de koers uitgezet naar de toekomst. We bevinden ons in een recessie en een financiële crisis, die we ons nog maar een paar jaar geleden niet voor mogelijk hadden gehouden. Toch biedt deze situatie ook kansen. Laten we vooral positief blijven, de maatregelen nemen die noodzakelijk zijn, maar het oog ook gericht houden op de toekomst. Wanneer we met elkaar vooral de samenwerking zoeken, kan er in 2012 en volgende jaren nog heel wat waardevols in Leidschendam-Voorburg tot stand komen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant