‘Ondernemen is een passie én topsport'

Ondernemer in Beeld 196 keer gelezen

Leidschendam - Thomas van der Veen is met zijn twintig jaar één van de jongste ondernemers van Leidschendam- Voorburg. Toen hij twaalf jaar was, deed hij briefjes in de bus dat hij graag de tuin wilde onderhouden. Inmiddels runt de Leidschendammer zijn eigen hoveniersbedrijf Van der Veen Tuin- en Landschapsvormgeving.

Door Bart Bakker

“In de komende zomer werk ik al twee jaar voor mezelf”, zegt hij. “Binnen een week besliste ik toen dat ik een eigen bedrijf ging starten. Ondanks dat het eigenlijk niet de bedoeling was, besloot ik toch om de stap te wagen. Ik was toen negentien. Achteraf gezien is het me best meegevallen, maar ik moet wel toegeven dat ik het ondernemerschap van huis uit kreeg. Doordat mijn vader Fred al zo’n tien jaar een eigen loodgietersbedrijf heeft, wist ik dat er voor- en nadelen aan een eigen bedrijf zijn”.

Verschil

“Er is groot verschil met een baan in loondienst als je ’s middags om vier klaar bent”, vervolgt Thomas van der Veen. “Naast je fysieke inspanningen ben je er in je hoofd vele uren en zeven dagen per week mee bezig. Ondernemen heb ik dan ook als topsport ervaren. Aan de ene kant is dit wellicht een nadeel, maar aan de andere kant hoort dit er wel bij. Het is gewoon een bewuste keuze. In die anderhalf jaar is mijn hoveniersbedrijf inmiddels mijn grote passie. Op zich moet dat ook wel, want anders houd je het niet vol”.

Steun

Thomas van der Veen heeft weliswaar de steun van zijn moeder Annemarie en vader Fred, die hem bij het ondernemerschap graag de helpende hand bieden. ,,Maar de administratie en facturering doe ik allemaal zelf”, zegt hij. “Doordat ik veel in mijn hoofd heb zitten, kan ik het vervolgens het beste allemaal zelf op papier zetten. Het moet toch allemaal volgens mijn eigen regeltjes”.

“We zijn in elk geval bijzonder trots op hem”, vult  Annemarie van der Veen aan. “Hij heeft het toch maar eigen gepresteerd om een goed lopend eigen hoveniersbedrijf op te bouwen. Bijzonder knap”.

Succes

Het succesverhaal van Thomas van der Veen zit hem vooral in zijn passie en de kleinschaligheid. “Bij een groot hoveniersbedrijf werken zomaar vijftien mensen, waardoor de klanten allemaal verschillende gezichten zien. Ik ben echter voor hen altijd het vertrouwde aanspreekpunt”, zegt Thomas van der Veen. “Dit wordt door veel klanten bijzonder gewaardeerd. Bij grotere projecten haal ik er overigens wel ervaren freelancers bij, maar ik houd de eindverantwoording en blijf altijd het aanspreekpunt. Dit zijn specialisten op hun vakgebied. Zo werk ik momenteel samen met een collega die alles van vijvers, regensystemen en verlichting afweet. Ik ben zelf gespecialiseerd in tuinen, sierbestrating en planten en heb een moderne, innovatieve en duurzame kijk op de projecten. Door te werken met gediplomeerd personeel, moderne machines en duurzame materialen leveren we met elkaar vakwerk af, waar ik dan ook bijzonder trots op ben”.

Garantie

Door goed de wensen van de opdrachtgever te analyseren, is Thomas van der Veen in staat om met behulp van moderne software programma’s of een ouderwetse tekentafels een project volledig in kaart brengen. “Door te werken met 3D beelden kunnen we onze opdrachtgever een duidelijk beeld geven van het uiteindelijke eindresultaat”, zegt hij. “Ik geeft minimaal twaalf maanden garantie op een project. Als ik minimaal twee keer per jaar bij een tuin kom, dan wordt er 24 maanden garantie gegeven. Als een boom bijvoorbeeld niet zou aanslaan, dan kan ik dit direct aan mijn leverancier terugkoppelen. Ik hecht namelijk grote waarde aan een goede relatie met mijn klanten”.

Op de website www.vanderveen-tuinenlandschap.nl is meer achtergrondinformatie over het bedrijf van de talentvolle ondernemer te vinden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant