Marcel Graffner van RKAVV
Marcel Graffner van RKAVV

Column: Van reünie tot koe-schijten.

Columns 80 keer gelezen

“Jeetje wat is dat lang geleden”, “Jij bent ook niets veranderd”, “Zo, zo, je hebt een aardig buikje gekregen, gaat goed met je zeker?”, “Weet je nog toen…………………”. Een heleboel standaard vragen en opmerkingen die echt bij een reünie horen, zo ook bij de RKAVV reünie van afgelopen zaterdag.

door Marcel Graffner

Nog maar twee weken geleden hadden we de jubileumwedstrijd tegen ADO op het programma staan. Je zou denken dat na zo’n hoogtepunt iedereen even onderuit gaat met de voeten op tafel, al dromend over deze geweldige dag. Maar niets is minder waar. In deze jubileum flow wordt alles uit de kast gehaald en volgt het ene evenement het andere op. Zo was het afgelopen zaterdag alweer tijd voor een volgend hoogtepunt namelijk de reünie. De enthousiaste jubileumcommissie was al maanden bezig om oud leden te benaderen, te informeren, foto’s te verzamelen en een super avond voor te bereiden.

In twee weken tijd bleek de inschrijving al helemaal vol te zijn. 350 (oud) leden hadden zich aangemeld. Jammer dat dit maximum hieraan verbonden was in verband met de beschikbare kantine ruimte anders was dat aantal op zeker verdubbeld. Vele honderden foto’s werden beschikbaar gesteld, zijn gescand en tentoongesteld op de club. Het vele materiaal uit de “oude doos” was echt uniek. Zeker omdat RKAVV zelf geen archief meer heeft van voor 1991 toen de brand aan de Kastelenring heel veel materiaal verloren deed gaan. Bolleboom, Hakkaart, van der Meer, allemaal bekende voetbalnamen die afgelopen zaterdag langskwamen en de buikpijn en slapeloze nachten van de organisatie meer dan goed wisten te maken. Dit geeft maar weer aan dat RKAVV ook bij de oud leden nog steeds enorm leeft.

Zoals iedereen tijdens dit mega drukke seizoen inmiddels weet hoort bij het afsluiten van een activiteit alweer het doorpakken naar de volgende. Waar de maand mei in het teken zal staan van de laatste competitiewedstrijden (laatste wedstijd op 13 mei RKAVV – Westlandia) begint juni direct op de 1e dag met een unieke veiling. Inmiddels staan er al vele kavels genoemd op de website die er voor moeten zorgen dat de veiling op 1 juni de versie van 9 jaar geleden moet overtreffen. Het fenomeen veiling zie je in de regio steeds vaker terugkomen. Bij veel verenigingen is het zelfs een jaarlijks terugkerend evenement. Gezien de terugtrekkende beweging van de diverse overheden zal iedere vorm van subsidie straks tot NUL gereduceerd zijn. Verenigingen moeten “de broek” dan zelf ophouden. En dat terwijl de huur van de velden, complexen en de energiekosten wel zullen stijgen.

Als je dit tegen het licht houdt van de overheidsuitspraken dat sport in de breedte gestimuleerd moet worden komt dat natuurlijk wel vreemd over. Om te zorgen dat contributies niet onder druk komen te staan en deze tot bizarre verhogingen zullen leiden moeten verenigingen dus creatiever worden. Bronnen van inkomsten als sponsoring maar ook activiteiten als veilingen zullen daarom straks onmisbaar zijn. Zonder deze inkomsten zullen de sportvelden straks anders niet meer voor iedereen toegankelijk en laagdrempelig kunnen blijven.

En dat lijkt mij (welke regering er straks ook mag zitten, links, rechts, groen, paars) iets wat wij als maatschappij niet willen. Bewegen is en blijft belangrijk voor jong en oud. Samen winnen, verliezen of het nu bij de hockey, handbal, korfbal, voetbal of waar dan ook is. Als sportbestuurder moeten we nog creatiever worden, de grenzen opzoeken en zal ook de (lokale) overheid hierin moeten meedenken. Van gemeentes verwacht ik daarin ook medewerking en een minder starre opstelling wanneer het gaat om organiseren van activiteiten. We moeten samen proberen meer “out-of -the-box” te denken (lekker woord is dat, klinkt goed).

Een aardig en grappig voorbeeld van out-of-the-box denken was een voorstel van onze supportersvereniging aan het einde van het vorig seizoen. Het in het oosten van het land veelvuldig voorkomende “koe-schijten” werd als activiteit voorgesteld. Hierbij wordt een voetbalveld in vlakken van een vierkante meter ingedeeld en kunnen deelnemers een vak kopen. Het vak waar de koe zijn behoefte doet is winnaar en wint een leuke prijs. Helaas haalde dit voorstel het niet en liepen de club en de supportersvereniging leuke inkomsten mis. Als ik deze ludieke actie nu zo beschrijf zie ik ook in dat het hier eigenlijk niet om out-of-the-box maar juist om in-the-box ging. Daar zal het destijds wel fout gelopen zijn. Maar misschien is het tijd dat de verantwoordelijke personen eens wat vaker langs de vele sportvelden in de gemeente komen kijken hoe geweldig de beleving is? Hoe hard de vrijwilligers werken en de beleving is bij vele bestuurders. Om niet te vergeten om te zien hoe jong en oud van alle uiteenlopende sporten genieten en daar gaat het uiteindelijk toch om.

Genieten en het leuk vinden is en blijft het belangrijkste, ook als bestuurder. Ik hoor het mijn grote voorbeeld Theo van der Meer nog regelmatig zeggen als het gaat om werken binnen het bestuur. “Je moet het leuk vinden, als het niet leuk meer is moet je stoppen”. Voorlopig is het zeker nog leuk en kan het nog leuker worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant