Column: Hoezo einde seizoen?

Columns 68 keer gelezen

Soms hoor je wel eens van mensen die met pensioen gaan dat ze zich afvragen hoe ze vroeger in vredes naam tijd hadden om te werken. Ik denk dat die vlieger ook opgaat voor de vele bestuurders en vrijwilligers in het verenigingsleven. Het blijft de uitdaging de juiste mix te vinden tussen “gewoon” werk en verenigingswerk.

Door Marcel Graffner

Gelukkig ben ik nog niet op het matje geroepen door mijn “opdrachtgever” voor deze column maar het heeft inderdaad te lang geduurd. Denk je rustig naar het einde van het seizoen toe te kunnen werken en blijkt het opeens gewoon nog drukker te zijn. Maar ik mag niet klagen want het is nog steeds gewoon vreselijk leuk en dat is en blijft de drijfveer.

Onder het genot van een geweldige entourage heeft RKAVV het seizoen inmiddels afgesloten met een prachtige vijfde plaats. De wedstrijd tegen Westlandia ging weliswaar verloren maar het feest dat daarna onder aanvoering van de supporters vereniging losbarste mocht er zeker zijn. Bijna 200 man genoot van het weer en de BBQ die was georganiseerd door onze eigen Tifosi. Een staaltje vrijwilligerswerk van de bovenste plank. Het was wel een dubbel gevoel, door ons verlies vierde Westlandia feest omdat het was behouden voor de Hoofdklasse en een paar kilometer verderop likte DHC de wonden en moest zich voorbereiden op de nacompetitie.

Over dubbel gevoel gesproken, dit seizoen is er menig keer uit de omgeving van ons complex negatief gereageerd op de feestelijkheden die met de zondagen gepaard gaan. Daarin tegen sprak ik van de week een enthousiaste vader die zijn zoontje net had opgegeven bij RKAVV. “ik woon in de wijk hiernaast en het klinkt altijd zo gezellig hier, daarom laat ik mijn zoontje hier maar voetballen!!!” Hoezo dubbel gevoel? Uiteraard doen wij ons best om voor de eerste groep mensen de overlast tot een minimum te beperken maar bij een club die leeft hoort nou eenmaal ook wat rumoer.

Rumoer was er ook in het Overijsselse Heino het afgelopen weekend. De C, D en meiden teams speelden afgelopen weekend onder toeziend oog van vele supporters een toernooi. Een invasie van een kleine 400 Leidschendammers deed het verder zo rustige dorpje op zijn grondvesten trillen.

Als komende week de laatste activiteiten afgerond worden kan de blik op volgend seizoen gezet worden. Met een grandioze veiling op vrijdag 1 juni in het vooruitzicht en tot slot de Rabobank familiedag op zondag 3 juni gaat de kantine even dicht.

De rust die dan ontstaat is echter maar betrekkelijk. Inschrijvingen voor de competities voor het nieuwe seizoen moeten gebeuren. De indeling van de velden en kleedkamers is weer een jaarlijkse puzzel. De trainersstaf voor de vele jeugd teams moet er weer staan evenals de bijhorende begeleiding van leiders en leidsters. Op woensdag 20 juni is er weer de jaarlijkse presentatie van de nieuwe selectie voor seizoen 2012 – 2013. De foto’s die dan gemaakt worden zijn weer input voor de nieuwe presentatiegids die tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen weer helemaal gereed en gedrukt moet zijn. Overuren tijdens de vakantieperiode dus en werken naar de deadlines de kopij en hele lay-out tijdig bij de drukker te krijgen.

Kortom, de rust van het stil liggen van de competitie is slechts een betrekkelijke rust.

Spannend is ook hoe het nieuwe seizoen de velden erbij zullen liggen. In de zomermaanden is er wederom onderhoud aan het complex. Dat RKAVV en SEV niet gelukkig zijn met de kwaliteit van met name het hoofdveld mag duidelijk zijn. Komende periode zullen daar nog de nodige gesprekken over gevoerd worden. De mix tussen kunst en echt gras zoals beide verenigingen graag zien wordt vooralsnog door de gemeente terzijde gelegd. Het huidige hoofdveld is een Hoofdklasser onwaardig. Duidelijk waren ook de woorden van Roelof Luinge die na de jubileum wedstrijd van RKAVV tegen ADO Den Haag liet weten het een geweldige club te vinden maar er een veld lag waar eigenlijk niet op gespeeld zou mogen worden. Overigens gaat SEV op zaterdag waarschijnlijk ook nog een stapje hoger spelen. De ontknoping voor promotie naar de 2e klasse zal in 2 wedstrijden gaan tussen SEV en Lugdunum (2 juni in Leiden en 9 juni de beslissing aan de Kastelenring).

De gemeente moet toch trots zijn op de 2 Kastelenring bewoners en inzien dat het veld dat er nu ligt absoluut een aanfluiting is. Tijd dat de gemeente over de brug komt met openheid van zaken. Openbaarheid van de kosten van onderhoud dienen gegeven te worden zodat RKAVV en SEV zich beter kunnen voorbereiden op deze belangrijke keuze en de gemeente zich niet kan verschuilen achter een waas van geheimzinnigheid en onduidelijkheid die gepaard gaat met vage afwijzingen en argumenten. Een mooie sportieve uitdaging voor onze gemeente zou ik zo zeggen. We gaan er vanuit dat volgend seizoen in de zaterdag 2e klasse en zondag Hoofdklasse gespeeld gaat worden op een prachtig egaal veld. Dat hebben niet alleen de spelers verdiend maar ook de supporters en vrijwilligers. Ik nodig hierbij het Gemeentebestuur uit vrijdag 1 juni een kijkje te komen nemen op de veiling en op zondag 3 juni mee te genieten van een nu al geweldige RKAVV familiedag op het complex aan de Kastelenring. Beleving, enthousiasme en gezelligheid komen die dagen samen.

En voor SEV is het te hopen dat zaterdag 9 juni de vele hobbels en bobbels op het hoofdveld zorgen dat de bal wel achter de doelman van Lugdunum belandt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant