Marcel Graffner
Marcel Graffner

COLUMN: Passie en inzet?.....Was het maar vast september.

Columns 73 keer gelezen

Het zit erop voor Nederland. Alle mooie kansberekeningen die werden losgelaten op de wedstrijd Nederland tegen Portugal ten spijt. Nederland zou 12% kans hebben de volgende ronde te halen en dat moest genoeg zijn.

Door Marcel Graffner

Hadden wel minimaal 2 doelpunten meer moeten maken dan die Portugezen. De kans dat we 1x scoren is dit EK was 5% en dat we 2x scoren was 2% dus waar komt die 12% dan in godsnaam vandaan? We hebben ooit 2x gescoord tegen ze en toen werd het 2 – 2. De grootste overwinning ooit was 1 – 0.

Ik was geen uitblinker in statistiek vroeger maar hier klopt niets van. En wat dan nog, inmiddels weten we dat het over en uit is. Uithuilen en opnieuw beginnen zou ik zeggen. Misschien eerst eens een mentaliteits verandering ondergaan? Weer eens terug naar de basis?

Plezier in het spel, inzet en er voor gaan MET elkaar en VOOR elkaar? Voor Volk en Vaderland na het luidkeels ALLEMAAL meezingen van het Wilhelmus? Wat kan ik me ergeren aan die knapen die volgens mij het Wilhelmus niet eens kennen. Na de eerste wedstrijd zag van Persie de bui al hangen en belde duidelijk zichtbaar direct zijn vrouw met de vraag de vakantieboeken vast na te kijken voor een leuke trip vanaf 18 juni.

Ook Boulahrouz en Afellay waren allang met hun aanstaande vakantie bezig. Zij maakten het zo bont om tijdens de training een spelletje “panna” te spelen. Wie door de benen gespeeld wordt moest de vakantie van de ander betalen. Hoe leg je dat uit aan de miljoenen fans die thuis voor de buis zitten of erger nog hun goede geld hebben uitgegeven voor een reis naar het EK? En hoe komt zoiets over in deze tijd waar we de mond vol hebben over bezuinigingen?

Partijtje panna spelen met de buren en wie wint krijgt een nieuwe tuin aangelegd door de buurman? Maar ik zal het verkeerd zien, de heren hebben de verwachting en stress van het hele land op hun schouders drukken. En daarbij kunnen ze natuurlijk maar een paar jaar op dit niveau werken dus moeten ze wel “binnen” zijn tegen de tijd dat ze stoppen. Vroeger werden oud voetballers sigarenboer of gingen iets anders doen. Tegenwoordig moeten ze vanaf hun 24ste (of liever nog eerder) leven in weelde en vooral nooit meer hoeven werken. Waarschijnlijk had ik hetzelfde gedaan maar ben ik geboren met de verkeerde genen en 2 linkerbenen. Dat is niet handig als je rechtsbenig bent. Een voetbalcarrière zat er voor mij dus duidelijk niet in.

Ook voor de hele breedte van het voetbal in Nederland is het jammer dat we zo vroeg naar huis moeten. Hoe langer Nederland in het toernooi was gebleven hoe meer jongens en meisjes pappa en mamma aan het hoofd zeuren om te mogen voetballen en dat is voor alle verenigingen ook weer goed.

In schril contrast tot de overvloed in het hedendaagse voetbal stond het telefoontje van vluchtelingenwerk Leidschendam dat ik onlangs kreeg. Twee jonge vluchtelingen wilden graag op voetbal en de keuze was gevallen op RKAVV. Ja ook de jeugd uit Somalië wil graag voetballen, dat is toch niet zo gek? Alleen is het voor hen iets lastiger dan voor de doorsnee jeugd. Gelukkig staat RKAVV ook open voor nieuwe leden met een zogenaamde Ooievaarspas. Niet dat we roomser dan de Paus zijn maar je moet wel voor deze groep open staan. Deze mensen verdienen het dat ze weer eens kunnen lachen na alle ellende die ze hebben meegemaakt. Dat lukt ze weliswaar alleen met een Ooievaarspas, een betalingsregeling en het liefst nog met een shirtje, broekje en schoenen die ze ergens tweedehands op de kop kunnen tikken. Hoe leg je aan deze mensen in vredesnaam uit dat ergens op een EK een tweetal malloten in het veld niets presteren maar wel een partijtje panna spelen met als inzet de vakantie van de ander te betalen. Echt, sommigen zijn het spoor volledig bijster.

Toen ik van het weekend de plannen van de VVD las over besparen van 3 miljard aan ontwikkelingshulp omdat de afgelopen 60 jaar is gebleken dat dit niet echt heeft gewerkt zag ik al voldoende alternatieven. Ik ga geen uitspraken doen of dit terecht of onterecht is, of de huidige ontwikkelingshulp een speeltje is geworden van links Nederland. Wel denk ik dat het heel veel geld is in deze tijd. Ook denk ik dat we eens wat vaker naar de ellende binnen onze eigen grenzen moeten kijken.

We kunnen hier in Nederland nog wel wat ontwikkelingswerk doen. Voetbalschoenen en een shirt voor Mustafa en Hailom. Of ontwikkelingshulp voor onze overgewaardeerde heren in het oranje, om ze eens te laten zien hoe het “echte” leven er aan toe gaat.

Nee, na dit EK kan het niet snel genoeg september zijn en de bal op de amateurvelden weer gaat rollen. Dan is er passie en inzet. Dan spelen we weer een spelletje panna met als inzet een simpel biertje. Dan “kost” voetballen geld in plaats van dat het wat oplevert. Achter de schermen zijn alle voorbereidingen op een mooi nieuw seizoen alweer aan de gang.

Woensdag 20 juni presenteert RKAVV de nieuwe selectie en zal er een mooi contract getekend worden met de nieuwe co-sponsor VCSW die de komende 2 jaar trots gedragen zal worden op de achterzijde van de selectieshirts.

Een ander leuk voorschot op het nieuwe seizoen ligt op zondag 24 juni in het verschiet. Het Leidschendamse straatvoetbaltoernooi zal dan onder begeleiding van RKAVV coaches, scheidsrechters en spelers plaatsvinden op het KennedyPlein. Hier zullen de toekomstige Messi’s en Ronaldo’s zich willen tonen aan het publiek en zullen de pappa’s en mamma’s langs de lijn dromen van een mooie toekomst voor hun kind. Maar bovenal zullen de 46 deelnemende teams strijden om de eer van het winnen. En zo hoort het ook.

Nu onze oranje voetbal illusie is verdwenen hopen we maar op een sportzomer met wielersuccessen en natuurlijk veel, liefst heel veel Olympische medailles. En die gaan we natuurlijk halen want zo chauvinistisch zijn we wel. De hockey dames en heren, de beach volleyballers, de roeiers, tafeltennis. Genoeg mogelijkheden. Of schrijven we onszelf hier ook weer een te grote rol toe?

We gaan het zien, zelf ben ik van mening dat de grote troost voor alle sportactiviteiten deze zomer Ranomi Kromowidjojo zal zijn. Zij zal uitgroeien tot de Koningin van de Spelen in Londen en heel Nederland zal dan het EK al lang en breed vergeten zijn. Vreemd trouwens dat de oranje vlaggetjes inmiddels massaal uit het staatbeeld verdwijnen. Ranomi en de andere Olympiërs verdienen toch ook een eerbetoon? Of is dit echt een “voetbal dinggetje” ?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant