COLUMN: En toen kwamen de kamelen….

Columns 142 keer gelezen

De Gemeenteraad mag (bijna) op vakantie. Met een zucht slaan we de vergaderdeuren achter ons dicht. De Gemeente is weer gered, de Voorjaarsnota is vastgesteld. De wat?? Voor de vele buitenstaanders: dat is de actuele gemeente-begroting voor dit jaar. Die wordt ergens in november van het jaar ervoor vastgesteld, maar nieuw beleid en voor- en tegenvallers moeten altijd bij Voorjaarsnota worden vastgesteld.

Door Marjan van Giezen, fractievoorzitter PvdA

En daar gáát het natuurlijk om. Wat zijn de voor- en tegenvallers? Tegenvallers zijn in elk geval de forse verliezen die gemeld zijn bij Avalex en de GGD. Waarbij het ‘lek’ nog niet boven tafel is, aanstaande donderdag mogen we nog een keer extra komen vergaderen over Avalex!

En hoewel deze tekorten niet helemaal/helemaal niet ten koste van onze rekening gaan, mag je hier toch wel van ‘tegenvallers’ spreken lijkt me! Meevallers waren er ook, de personenalarmering kon ruim een ton goedkoper worden uitgevoerd, de Ooievaarspas is goedkoper voor de gemeente en een aantal bouwprojecten is geschrapt dan wel ligt in de koelkast.

Met die meevallers konden we toch een paar goede zaken regelen. Meer geld voor sociale Raadslieden en de Formulierenbrigade. De verplaatsing van Catch naar sportpark ’t Loo zodat op twee plaatsen meer ruimte is voor jeugdsporters. Maar toch, het blijft karig met nieuw beleid. Wat ook karig is: de ruimte om nieuwe schoolgebouwen een beetje ambitieus neer te zetten. Er is geld voor nieuwbouw/renovatie .

Tot zover: geen wolkje aan de hemel. Maar die nieuwbouwscholen krijgen geen gymzaal. Geen plek voor. Of niet genoeg geld. Gaan de schoolartsen alle kinderen op dikheid controleren, gaan we tegelijkertijd scholen zonder gymzaal bouwen. De PvdA vindt dit een gemiste kans. Maar gelukkig is er wel ruimte voor creativiteit: scholen mogen zelf met goede voorstellen komen om binnen het budget en bestemmingsplan toch te kijken naar gymzalen. Zet ‘m op, scholen, met een dubbele salto op weg naar een gymzaal? Dan de Herenstraat. Hebt u er laatst nog doorheen gelopen? Als u er kon komen tenminste. En dat is nu precies het probleem.

Het hele stationsgebied ligt open en overal staan bordjes ‘Herenstraat bereikbaar’.Klopt. Maar je moet wel goed zoeken. De PvdA is er een aantal keren wezen kijken. Wat zonde, zoveel winkelpanden die leeg komen te staan. Economische recessie, opbreken Parkweg vorig jaar, Stationsgebied dit jaar. Dat gaat je als kleine ondernemer niet in de koude kleren zitten. Wij hebben gelukkig van de wethouder de toezegging gekregen dat hij iets extra’s probeert te doen voor deze winkeliers.

Een levendige buurt zorgt voor levendige bewoners. Dat bleek bij de opening van de Damlaan vorige week. Je kon over de Romeinse hoofden heen lopen! Dat gold vorig weekend trouwens ook voor de Herenstraat, waar het Modeweekend was. Dat waren goede zaken! Tenslotte: het gemeentelijk Informatiepunt in Swaensteijn (Voorburg). Een proef, die nu een paar maanden loopt. En het gaat goed. Er komen veel mensen en het kost weinig werk. Goed initiatief van Mary Oosterveer! Daarom heeft de Raad unaniem besloten de proef met tenminste een half jaar te verlengen.

Kunnen we er nog meer van maken, met een ondernemerspunt/spreekuur een expat-desk en/of een toeristische balie. Geef het Infocentrum een kans, zou ik zeggen, dan kijken we eind dit jaar wat de uitkomsten zijn. En tot die tijd: iedereen blij. Wij ook. Vakantie vieren. Na de zomer praten we weer verder over de bezuinigingen. Want volgend jaar komen de kamelen. Of niet?...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant