Ronald Lamping
Ronald Lamping

COLUMN: KOPPIJN

Actueel 77 keer gelezen

Mijn computer heeft het begeven. Dat is niet zo vreemd. Het apparaat wordt veel gebruikt. Het was een kwestie van tijd dat het ding het loodje zou leggen. Ik zit nu plots aan een laptop. Dat vond mijn vrouw beter. De kast met oude Pc nam te veelplaats in.

Door Ronald Lamping

Mijn vrouw is dan duidelijk. Ze kijkt me aan, strijkt over mijn bol en zingt: "Is een laptop niets voor jou?"
Ik ken haar beter dan wie ook. Ik weet wat ze bedoelt. Ze zegt eigenlijk het volgende: "Ik heb genoeg van dat stinkbureau met dat stofnest. Ik ben niet van plan om dat nog langer schoon te maken. Opdonderen met die troep. Je bent gewaarschuwd!" Dát is wat zei wílde zeggen. Ze kiest echter voor het mierzoete: "Zeg, jochie, wil je een laptop hebben?" Voor de buitenstaander een engel uit duizenden, voor mij een laatste waarschuwing van de huis- tuin- en keuken-KGB.


Het overzetten van gegevens van mijn oude Pc naar deze laptop is een koppijn karwei. Ben daar een hele week mee bezig geweest. Ik kreeg daar dan weer de zenuwen van. Hoe doe je dit en hoe krijg je dat? Daarbij was mijn overleden Pc een antieke curiositeit. De laptop heeft allemaal nieuwtjes, waar je eigenlijk geen moer aan hebt. De laptop is nu bedrijfsklaar. De column kan beginnen...hoop ik.
Koppijn. Dat brengt me op Obama. Die bezorgt me ook al hoofdpijn. Ik begrijp dat dan weer niet. Er is weer zo'n loser, die twaalf onschuldige mensen neerknalt. Diep leed en een hoop onrust. De president komt in beeld en geeft commentaar op zijn Amerikaans. Hij verwijst naar zijn twee dochters en zegt, dat hij ze 's avonds een extra knuffel zal geven, want ook zij hadden in die bioscoop kunnen zitten. Zonder beveiliging? Tja? Het zijn van die weeïge ongemakkelijke woorden. Ze druipen van de walgelijke verkiezingsretoriek door een beroep te doen op het sentiment van de aanstaande kiezer en tóch niet het lef hebben om de vrije wapenhandel te verbieden. Het laatste kost namelijk kiezers en wellicht een tweede termijn. In wezen zegt de goede man, dat hij een tweede termijn dus belangrijker vindt dan het welbevinden van zijn dochters. Ik zei het al, koppijn.

Hoe zou het met Estelle Cruijff gaan? Ook weer zo'n koppijn dossier. Van de PC Hooftstraat naar de bajes om van achter glas niet te koekeloeren naar diamantjes, maar naar die heerlijke Badr Hari. Hoe is het om zijn handen om je lijf te voelen, die even daarvoor nog iemand kreupel hebben geslagen? Hoe ligt dat in bed, als je beter dan wie ook beseft, dat naast je een ongecontroleerde vechtmachine ligt te ronken met zijn duim in zijn mond? Nou ja, niemand valt je op straat nog lastig. Oom Johan zei het al op de laatste verjaardag bij het nuttigen van een kletskop: "Ieder nadeel heb ze voordeel!"
Emile Roemer loopt steeds verder uit. Zou iemand mij kunnen uitleggen, waarom? Niets tegen de man. Ken hem niet. Weet wel veel van politiek, maar kan dit niet plaatsen. Koppijn. Is het de olijke look van deze rijzende ster uit Boxmeer? Is de kiezer het zuurpruimen gezicht van types als Plasterk beu? Gaat de kiezer voor een Brabantse versie van Pipo? Geen idee. Man doet voorlopig niets bijzonders, maar krijgt wel steeds meer stemmen. Zo maalt hij nu van het CDA en Groen Links puree. Ja, flauw, tomatenpuree.
Koppijn hebben ook de mensen in Limburg. Daar stroomt het water weer traditiegetrouw de straten in. Een beetje noodweer en je hebt daar opnieuw je eigen binnenbad. De laminaatboer is er goed mee. Ik denk, dat het Emile Roemer nog heel wat stemmen kan opleveren. Hier kan hij namelijk weer leuk de Pipo uithangen. Hoe hij dat moet doen? Door met de bekende grijns tegen de Limburgers te hikken:
"Doe die Gulp nou eens dicht!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant