Theater Camuz is verleden tijd (foto Het krantje).
Theater Camuz is verleden tijd (foto Het krantje).

OLC vóór behoud Camuz

Actueel 70 keer gelezen

LEIDSCHENDAM - Ondernemersvereniging Leidschendam Centrum (OLC) heeft met verbazing kennisgenomen van het besluit dat de Interimgroep De Tobbe/Camuz onlangs wereldkundig maakte om Theater Camuz aan de Damlaan in Leidschendam Centrum volgend jaar te sluiten.

De organisatie vraagt zich af vanuit welke bevoegdheid de Interimgroep De Tobbe/Camuz een dergelijk besluit kan nemen, omdat Camuz méér dan een theater alleen is. Sterker: nooit is opgezet vanuit uitsluitend een theaterfunctie.

Het besluit komt in een wel heel bijzonder daglicht te staan wanneer de geschiedenis van het ‘Kerkje Damlaan’ – zoals het dossier heette – erbij betrokken wordt en de raads- en Collegebesluiten daarover.

In augustus 2002 bericht toenmalig wethouder van cultuur Beenakker: ‘Voor het theater Camuz in Voorburg en de theatergroep Gazellen in Leidschendam moet een huisvestingsvraagstuk worden opgelost. Tegelijkertijd speelt de wens vanuit het Damcentrum voor de ontwikkeling van een cultureel centrum/theater. Collega-wethouder Beimers (Financiën) en ik zien hier de kans om twee vraagstukken op te lossen door het voormalige gereformeerde kerkje aan de Damlaan te benutten als plek voor Camuz en de Gazellen en daarbij tevens een multifunctioneel cultureel gebruik (bijv. exposities) in te bouwen. Hierbij is bovendien het monumentale karakter van het kerkje naar de toekomst toe gewaarborgd. Dit najaar zal het bouwplan (verbouwing + aanbouw) in college en raad worden behandeld.’

In november 2002 bespreekt de gemeenteraad dan ook een voorstel om te komen tot een theater in dit kerkje ter vervanging van Theater 88 (de Gezellen Leidschendam) en Theater Camuz in Voorburg. Diverse partijen onderstrepen dit voorstel vanuit de optiek dat: ‘het een eerste stap is in het kader van de revitalisering van Leidschendam Centrum met tegelijk een mooie drieslag: 1) mogelijkheid voor revitalisering bij Theater Camuz in Voorburg, 2b) mogelijkheid voor revitalisering bij Theater 88 te Leidschendam en 3) realisatie van sociaal-culturele voorziening aan de Damlaan.’ Het voorstel biedt ‘goede mogelijkheden om zowel Camuz als de Gezellen onder te brengen.’ Omdat het plan ook veel geld kost, namelijk in totaal € 1.300.000,-, vindt de raad dat Camuz de enige culturele voorziening in het Damcentrumgebied is, waar de gemeente financieel aan zal bijdragen. Bij de toenmalige discussie bleek raadsbrede steun te bestaan voor een multifunctionele sociaal-culture voorziening in Leidschendam Centrum. Een ‘must’ volgens de SP, die het als een randvoorwaarde van het Centrumplan zag.

Vanuit deze politieke besluitvorming en financiering kan het Kerkje aan de Damlaan, nu Theater Camuz, gezien worden als het begin van de grootschalige renovatie van Leidschendam Centrum. Het was het eerste gebouw dat een herbestemming kreeg en compleet werd opgeknapt.

Bewezen meerwaarde / kansrijk potentieel

Tien jaar later mag de wereld in vele opzichten veranderd zijn – inclusief de gemeentelijke begroting – de doelstelling van Camuz als multifunctioneel sociaal-culturele voorziening zeker niet. Als ontmoetingsplaats is Theater Camuz onmisbaar in Leidschendam Centrum nieuwe stijl. In de afgelopen jaren heeft Camuz zijn plek verworven, in een omgeving die nog lang niet optimaal was en economisch gezien zeker niet florissant. Gelukkig is ook RTV Midvliet naar Leidschendam Centrum verhuist, zodat media en cultuur inmiddels op snelle wijze aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

Camuz ligt temidden van een groot -­ en nog steeds groeiend - horeca-aanbod, met name rond de Sluis. Daarnaast is de afgelopen jaren ook het nieuwe winkelgebied op het Damplein gerealiseerd. Nu kan de voor- en na-theatertijd ook gezellig besteed worden, dan wel voor een dagje uit in Leidschendam Centrum – onder het motto ‘Genieten aan de Vliet’ – gekozen worden. Ten slotte is Camuz bij uitstek

een accommodatie om als gemeente naar uit te wijken voor presentaties en recepties (om de hoek van het stadskantoor). Hetzelfde geldt voor de (internationale) kantoren in de omgeving en talloze verenigingen.

Gezonde bedrijfsvoering?
Bij deze positieve aspecten stelt de OLC wel een tweede vraag: “Welke inzet is de afgelopen 10 jaar gepleegd om het gebouw commercieel gezien tot een succes te maken. Wie was daarvoor verantwoordelijk en welke inspannings- en resultaatsverplichtingen heeft de gemeente daartoe vanuit haar politieke opdracht richting verantwoordelijken gesteld?”

Met andere woorden: ligt er wel een haalbaar bedrijfsmodel en een zakelijke bedrijfsvoering aan de exploitatie van het gebouw ten grondslag? En welk deel vervult de functie ‘theater’ hierin?

Zo kan de OLC zich voorstellen dat opbrengsten gegenereerd kunnen worden door het gebouw veel intensiever te gebruiken voor doelgroepen als senioren (films uit de oude doos, modeshows, presentaties), consumenten (productpresentaties, proeverijen), kunstminners (galerie, workshops, etc), verenigingen, enz. Partnering met de ondernemers in Leidschendam Centrum, Vereniging Erfgoed L'dam en woonzorgcentra als Schoorwijk, Vlieterhove en Marienpark biedt kansen voor meer publiek.

Behoud Camuz met cultureel ondernemerschap

Het mag duidelijk zijn: als ondernemersorganisatie plaatst de OLC grote vraagtekens bij het nieuwsfeit ‘Theater Camuz gaat dicht’ van de Interimgroep De Tobbe/Camuz om, zoals zij stelt: ‘met beperkter budget een kwalitatief hoogwaardig en cultureel verantwoorde theaterfunctie te realiseren in Voorburg’.

De OLC is ervan overtuigd dat Camuz als veelzijdig sociaal-cultureel centrum in Leidschendam Centrum levensvatbaar is en een duidelijke meerwaarde heeft. Wel zal de advisering en besluitvorming daarover langs transparante en integrale lijnen dienen te verlopen. Daar biedt de OLC verantwoordelijk wethouder Peter van Ostaijen, wethouder Economie, Kunst en Cultuur, gaarne ondersteuning bij aan. Met cultureel ondernemerschap is de potentie om van Camuz een succes te maken meer dan ooit aanwezig. Ter inspiratie roept de OLC belanghebbenden op kennis te nemen van een uiteenzetting over cultureel ondernemerschap, die in de Amsterdamse gemeenteraad positief heeft bijgedragen tijdens de behandeling van soortgelijke problematiek.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant