Meer dan 300 mensen stonden te kijken, joelen en gillen, tijdens deze manifestatie compleet met spandoeken en toeters. De wethouder (rechts) is onder de indruk (foto Michel Groen).
Meer dan 300 mensen stonden te kijken, joelen en gillen, tijdens deze manifestatie compleet met spandoeken en toeters. De wethouder (rechts) is onder de indruk (foto Michel Groen).

Actie Behoud Camuz bereikte climax

Actueel 62 keer gelezen

LEIDSCHENDAM - Op zaterdag 11 augustus was de climax van de actie “Behoud Theater Camuz” met de overhandiging van meer dan 4400 handtekeningen aan wethouder Van Ostaijen. Hierover kwam het volgende persbericht binnen.

Meer dan 300 mensen stonden te kijken, joelen en gillen, tijdens deze manifestatie compleet met spandoeken en toeters. Voorafgaand aan de overhandiging van de handtekeningen en de toespraak van de wethouder, namen diverse sprekers het woord. Teun Glasbergen, voorzitter van de ondernemersvereniging, onderstreepte het belang van het theater voor het centrum en haar ondernemers.

“In Camuz is veel meer mogelijk dan tot nu toe gebruikelijk was”, zo stelde voorzitter Teun Glasbergen van de Ondernemersvereniging Leidschendam Centrum (OLC) richting de wethouder. “Met nieuwe inzichten, slimme samenwerkingsverbanden en creatieve oplossingen moet meer mogelijk zijn dan simpelweg aansturen op sluiting van Camuz als centrumvoorziening.”

David van den Bergen sprak namens Toneelgroep de Gezellen en vroeg onder andere “of het de bedoeling is dat “de Gezellen”, na 67 jaar succesvol hun voorstellingen in Leidschendam te hebben gebracht, geen podium meer zullen hebben in de toekomst?”

“Of dat het de bedoeling is dat de gemeente zich zo gemakkelijk neerlegt bij een (noodgedwongen!)besluit van de theaterbesturen, alleen maar omdat dit voor de gemeente het gewenste financiële resultaat oplevert?” Andrea Disco, trouwe bezoeker van Camuz, stelde dat “door Theater Camuz nu te sluiten haal je het hoofdgerecht weg bij het vernieuwde centrum! Ik snap heel goed dat er in tijden van crisis bezuinigd moet worden. Maar door voorzieningen, die pas 8 jaar geleden met veel belastinggeld zijn gerealiseerd, te sluiten gooi je veel geïnvesteerd kapitaal weg en ontneem je de bevolking die er gebruik van maakt, mogelijkheden om andere oplossingen te vinden.”

Alfred van Kesteren, vrijwilliger en een van de initiatiefnemers van de actie, las een brief voor van een van de omwonenden: “We vinden het als nieuwe bewoners van het nieuwe Damplein super jammer te horen dat Camuz als theater moet verdwijnen… Nu dat we nog maar net in het nieuwe centrum woonzaam zijn, en de buurt langzaam zien opknappen en opbloeien, vernemen wij dat theater Camuz moet verdwijnen. We voelen ons een beetje bedrogen, indien Camuz verdwijnt verliest het Damcentrum echt een deel van zijn charme.”

Tenslotte nam Oscar van Schijndel, vrijwilliger en ook initiatiefnemer van de actie, het woord. “Ik spreek ook namens Alfred als ik zeg dat er al een ellenlange toespraak klaar was met alle argumenten waarom Theater Camuz behouden moet worden. Heeft het echter zin om dit nu voor te dragen? Nee! Alles is namelijk de afgelopen weken en vandaag al gezegd. Wij gaan er vanuit dat dit inmiddels bij u duidelijk is aangekomen. Maar wat wel nu nog te zeggen..... Terug naar de reden waarom wij deze actie hebben opgezet. De besturen van Theater Camuz en de Tobbe hebben (al dan niet onder dwang) besloten te fuseren en een nieuwe theaterorganisatie te realiseren op de locatie van de Tobbe. Begrijpen wij deze beslissing? ..... het sluiten van Theater Camuz is dood en dood zonde. En dáár strijden wij tegen! U heeft zelf gezegd “Ik wil op een eerlijke en transparante manier werken en zorgen voor draagvlak. Dat vind ik belangrijk en daar sta ik voor.”

Wethouder! Hier is uw draagvlak! Bij deze overhandigen wij u nu de petitie met 4419 handtekeningen en verzoeken u met het college een oplossing te vinden voor het behoud van Theater Camuz.” Na het in ontvangst nemen van de petitie sprak wethouder van Ostaijen de menigte toe en benadrukte dat het college nog geen besluit heeft genomen. “Het is een duidelijk signaal, dat het college van B&W zal meenemen in de verdere beraadslagingen over de toekomst van de theaters in onze gemeente.” ”De belangen van Camuz staan op mijn netvlies!” De initiatiefnemers, sympathisanten en ondernemersvereniging hopen nu dat het college een oplossing zal vinden. Al dan niet door meer commercieel gebruik van het Theater.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant