Yellow Fellow Leidschendam opent haar deuren

Actueel 106 keer gelezen

LEIDSCHENDAM - Vanaf 8 september opent Yellow Fellow Leidschendam haar deuren voor het publiek. Elke zaterdag en zondag zijn belangstellenden welkom tussen 13.00 en 17.00 in de voormalige Opifexkerk aan de Burgemeester Sweenslaan 7, 2262 BN Leidschendam-Voorburg.

Tijdens de openingsexpositie is werk te zien van de, in Voorburg geboren en internationaal befaamde, kunstenaar Erik van Grijn (1942). De schilderijen van Erik Adriaan van der Grijn, de kunstenaar aan wie Yellow Fellow haar naam ontleent, zijn te bewonderen tot 8 december.

Maatschappelijke issues, zoals de vervuiling van de Noordzee, de Berlijnse muur, de Dwaze Moeders in Argentinië en de oorlog in voormalig Joegoslavië en de verwoestingen in de stad Sarajevo zijn voor Erik van der Grijn vaak aanleiding om werk te maken. Daarmee sluiten de schilderijen goed aan bij het gedachtegoed van Yellow Fellow, waarin verbindingen gelegd worden tussen kunst en samenleving. In de tentoonstelling is werk te zien gemaakt tussen 1964 en 2000.

Erik van der Grijn studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Na zijn studie vertrekt hij op 23 jarige leeftijd, naar Ierland. Al sinds zijn kindertijd is Erik van der Grijn gefascineerd door de kleur cadmiumgeel van de kracht die er van die kleur uitgaat. In Ierland wordt hij geconfronteerd met deze kleur, toegepast in het landschap als waarschuwingsteken. Het zal een blijvend element in zijn werk worden en hij dankt er zijn bijnaam aan: ‘the yellow fellow’. Erik van der Grijn is een reiziger en wereldburger. Vanuit Ierland vestigt Erik zich in 1984 weer in Nederland en vervolgens in België waar hij achtereenvolgens in Outgaarden en Noduwez woont. Sinds 1996 woont en werkt Erik van der Grijn afwisselend in New York en Buenos Aires.

Rondom de tentoonstelling worden diverse activiteiten, workshops en programma’s georganiseerd: *Passie & Inspiratie: Op zaterdag 8 en zondag 9 september geeft Jan Verhoeven tussen 15.00 en 16.00 een rondleiding langs de werken van Erik Adriaan van der Grijn en de diverse andere werken uit zijn collectie die bij Yellow Fellow Leidschendam te zien zijn. *In gesprek met: Vanaf 8 september zijn in de voormalige biechthokken kunstwerken geplaatst die de bezoeker nodigen om in gesprek te gaan over een vraag die hen bezighoudt. Neem de uitnodiging van het kunstwerk aan om antwoorden te zoeken (mogelijk te vinden) en daardoor anders te leren kijken.

Yellow Fellow is een culturele onderneming die mensen via de confrontatie met abstracte kunst nieuw leert kijken naar al te bekende situaties zodat ze gaan zien wat en hoe er verbeterd kan worden. Tentoonstellingen uit de eigen collectie, de collectie van verzamelaar Jan Verhoeven, worden afgewisseld met tentoonstellingen van abstract werkende kunstenaars in Nederland en daarbuiten.

Het programma-aanbod van Yellow Fellow Leidschendam varieert van workshops, lezingen, evenementen tot experimenten, van een-op-een tot groepen van 200 man. De locatie is beschikbaar voor bedrijven en hun medewerkers die ruimte willen creëren in het denken en handelen binnen hun organisatie of voor het presenteren van ideeën of producten.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant