Gaat er een veenbrand binnen de gemeenteraad ontstaan? (foto: Michel Groen)
Gaat er een veenbrand binnen de gemeenteraad ontstaan? (foto: Michel Groen)

Vrijheid van meningsuiting

Columns 108 keer gelezen

DOOR DE BRIL VAN…..Naar aanleiding van de raadsvergadering van gisteravond, die tot over twaalven duurde, staat mijn telefoon vandaag werkelijk roodgloeiend. Collega-journalisten en relaties informeren wat er rondom de pas aangetreden wethouder Saskia Bruines is gebeurd.

De vergadering kreeg opeens een zware lading toen factievoorzitter Hans Peter Klazenga van Gemeentebelangen zich openlijk afvroeg wat er klopte van een persbericht uit Amsterdam dat Bruines in haar tijd als wethouder dingen verzwegen zou hebben. (zie elders op Het Krantje Online).

Mijn collega’s vroegen tevens of het waar was dat Peter van Dolen, fractievoorzitter van D66 en burgemeester Hans van der Sluijs, populair gezegd, Klazenga de mond wilde snoeren, omdat zij het niet gepast vonden dat hij dit onderwerp in de openbaarheid bracht. (Van Dolen gaf aan dat je dit eerst moet uitzoeken en dan pas dingen moet gaan roepen).

Ik was vanochtend amper m’n bed uit of de woorden ‘vrijheid van meningsuiting’ en ‘censuur’ vlogen via de telefoon door mijn slaapkamer. Na eerst m’n dochter naar school te hebben gebracht, m’n voetbaltraining voor de meiden B1 van Forum Sport te hebben voorbereid en Pursey (de kat) eten te hebben gegeven, dacht ik vervolgens in alle rust aan m’n kopje thee: ‘ze hebben een punt…’

Tijdens de raadsvergadering van gisteravond kwam de vrijheid van meningsuiting in het geding. Want in dit land, dus ook in Leidschendam- Voorburg, mag ieder raadslid een onderwerp aansnijden en zijn mening er over geven. Want voor de goede orde: Klazenga was niet beledigend of grof in de mond.

Ik was dan ook verbaasd dat wethouder Rensen op een gegeven moment ‘schandalig’ begon te roepen op het moment dat hij enkel toeluisterde vanaf de stoelen waar de College-leden zaten.

Klazenga zei toen nog: ‘hoorde ik daar iemand iets zeggen?’.

Van der Sluijs wil binnenkort een gesprek hebben met Klazenga over zijn optreden van gisteravond. Onze burgervader is naar mijn idee bezig om een vuurtje aan te steken dat tot een veenbrand kan ontaarden…..

Van der Sluijs zal het waarschijnlijk wel goed bedoelen door het voor zijn nieuwe wethouder op te nemen, maar Mark Rutte bedoelde het ook goed met de zorgpremies…..

‘Door de Bril van’ is de dagelijkse column van journalist Bart Bakker

Tips? Mail naar info@bartbakker.eu

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant