VVD wil tussentijdse evaluatie van subsidies

Actueel 41 keer gelezen

REGIO - Als het aan de VVD ligt, verstrekt de provincie Zuid-Holland niet langer subsidies voor onbepaalde tijd. De Statenfractie van de liberalen wil dat instanties maximaal vijf jaar subsidie kunnen ontvangen. Na vier jaar kan dan bekeken worden of er voldoende gepresteerd is om de subsidie te verlengen.

Daarnaast bepleit de VVD meer controle op subsidieontvangers. De subsidieverordening van de provincie is gebaseerd op vertrouwen: vooraf wordt minder gevraagd, maar de ontvanger moet achteraf aantonen wat met het geld is gebeurd.

Volgens VVD-Statenlid Eduard Schuringa is dat op zich een verbetering, omdat wantrouwen zelden tot goede resultaten leidt. Wel vraagt hij zich af welke mogelijkheden de provincie heeft als achteraf blijkt dat het geld niet goed is besteed.

Schuringa: “Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat sommige door ons gesubsidieerde partijen niet zo scheutig zijn met informatie. Daar zijn we onlangs bij twee grote subsidieontvangers mee geconfronteerd. De VVD wil weten wat het college kan doen als er een loopje met de provincie wordt genomen.”

Overigens erkent de VVD dat subsidie als instrument soms nodig is om instanties die belangrijk werk verrichten overeind te houden. De partij vindt het echter niet van deze tijd dat de subsidies voor onbeperkte tijd worden uitgedeeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant