Afbeelding

VERNIETIGEND RAPPORT AVALEX

Actueel 103 keer gelezen

LIVEFEED BREKEND voorburg - Op dit moment is het Algemeen Bestuur van Avalex in vergadering hoe het nu verder moet met het financieel out of control geraakte afvalverwerkende bedrijf. Aan prof. dr. Bossert is gevraagd om ‘governance’ scenario’s uit te werken om uit de problemen te komen.

Governance wil zeggen dat er regels en gedragingen moeten zijn hoe bevoegdheden worden uitgeoefend. En precies op het bevoegdhedenniveau ging het mis bij Avalex. Binnen het huidige samenwerkingsverband van de zes gemeenten Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Wassenaar, Pijnacker-Nootdorp, Delft en Midden-Delfland had het managementteam en de directie vrij spel daar waar het ging om exorbitante uitgaven aan het software systeem SAP, salarissen en inhuur van extern personeel en investeringen rondom het wagenpark. De regels waren zo opgesteld dat het Dagelijks Bestuur en het Algemeen Bestuur bij beslissingen betrokken hadden moeten zijn, maar Bossert concludeert nu dat de praktijk anders uitpakte. Met alle gevolgen van dien.

“Naast het feit dat er onvoldoende grip is op de financiën van het bedrijf, lopen de besluitvormingsprocedures niet en is de informatievoorziening onvoldoende. Daarbij is er sprake van een inadequate administratie en zijn er problemen met het jaarverslag en een goedkeurende accountantsverklaring. De lessen uit het recente verleden laten zien dat dit serieuze risico’s met zich meebrengt en dat er betere governance-scenario’s voor Avalex voorhanden zijn.”

Bossert adviseert in zijn rapport om twee opties te onderzoeken: het omvormen van Avalex tot een overheids-NV of het inkopen van de werkzaamheden bij een andere aanbieder, waarbij nadrukkelijk gekeken wordt naar behoud van werkgelegenheid. Het MT en de OR van Avalex worden nauw betrokken bij de verkenning van de opties. OR en MT hebben tevens een rol bij de toekomstige invulling van de directiefunctie bij Avalex. Totdat daarover een besluit is genomen, blijft de heer Lincklaen Arriëns interim-directeur. Het personeel zal morgen geïnformeerd worden. Hieronder vind je het gehele rapport, dat in handen is van Telstar Online.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant