Michael Sanderson (archieffoto).
Michael Sanderson (archieffoto).

Goede sfeer expats Wilhelmus

Actueel 123 keer gelezen

VOORBURG - Michael Sanderson Expat-afdelingsvoorzitter Phil Loughton van Wilhelmus was zaterdag interim teammanager. "En je ziet het we scoren snel en stevenen af op een ruime overwinning. We hebben Graham Renshaw en zijn assistent-trainer Stefano Franchi helemaal niet nodig, haha.

Door Alexander Wagener

Just kidding." De wedstrijd werd echter overschaduwd door de beenbreuk van een Wanica Star verdediger. Loughton: "Het was verschrikkelijk. Je hoorde gewoon dat die brak. Die verdediger zette te laat een sliding in en botste met een speler van ons. Iedereen was te ontdaan om verder te spelen." Wilhelmus kende een debutant.

Loughton: "Karim Wrigley is net lid geworden. Hij zit op kantoor een kamer verder dan onze hoofdtrainer Graham Renshaw, die hem zo ver kreeg te gaan voetballen. Ik heb geen idee wat zijn voetbalachtergrond is. Hij speelt nu op een tijdelijke spelerspas van de KNVB. De verdere formaliteiten moeten we nog regelen."

Christopher Ashdown uit het tweede elftal zat voor het eerst bij het eerste elftal op de reservebank met Dimitri Martinus, Ian Taylor en reserve-doelman Nikos Zarkadoulas (45!). Volgens Loughton zal Wrigley wellicht niet de laatste debutant zijn. "De jaarwisseling is vaak een moment dat expats naar een nieuwe standplaats komen of gaan. Het kan best zijn dat via via zich weer internationale voetballers bij ons aanmelden, zoals dat met Karim ook is gegaan."

Wat dat aangaat verbaast Loughton zich nergens meer over. "We hebben het bij PGS/Vogel, waar we als expat-afdeling eerst zaten, meegemaakt, dat een speler vanaf het vliegveld rechtstreeks naar zijn eerste training kwam. Spelers oriënteren zich vaak al vanaf de plek waar ze vandaan komen of ze ergens kunnen voetballen." Loughton vindt de integratie binnen Wilhelmus, waar het nu middenin het vierde seizoen toe behoort, geslaagd. "Je zag het laatst al bij één van onze wedstrijden dat we een volledige Hollandse reservebank hadden, maar dat is het niet alleen. De vijf mannenelftallen en één vrouwenelftal hebben het helemaal naar hun zin en voelen zich volledig geaccepteerd. De faciliteiten en de sfeer zijn fantastisch."

Assistent-scheidsrechter en oer-Wilhelmus lid Evert Wagter kan dat beamen. "We zijn er ook veel mee bezig geweest en doen dat nog. De expats trainen op maandag en woensdag; de zondag tweedeklasser op dinsdag en donderdag. Maar de jeugd traint ook op woensdag. Ik train dan zelf de A4, maar het komt voor dat Graham ze er gewoon bijneemt en alle aandacht voor ze heeft. Graham kent geen selectievoetbal. Iedereen die er is traint onder hem mee. Alleen op woensdag neemt hij het laatste gedeelte van de training 14 tot 16 spelers apart waar hij de zaterdag mee speelt." Wagter ziet de toekomst van de expat-afdeling op zaterdag rooskleurig tegemoet. "De tendens is dat het zaterdagvoetbal belangrijker wordt dan het zondagvoetbal. De jeugd wil niet meer zo vaak als senior op zondag verder door verkering, bijbaantjes, studie en uitgaan. Callum Kooistra, die een Ierse moeder heeft geloof ik, is daar een eerste voorbeeld van. Meer zullen hem volgen in de toekomst, denk ik."

Wilhelmus-Wanica Star 1-0 (gestaakt in 14e min.; beenbreuk verdediger Wanica Star) Doelpuntenmaker: Michael Sanderson

Opstelling Wilhelmus (za.): Paul Townsend; Michael Hesseltine, Adil Laouaji, Emiel van der Vlag, Matteo Zizola; Olanrewaju Onigbogi, Karim Wrigley, Danny Craven; Michael Sanderson, Wouter Strockmeijer, Callum Kooistra.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant