Men hoopt dat deze stoelen van de theaterzaal weer snel zijn gevuld (foto: PR)
Men hoopt dat deze stoelen van de theaterzaal weer snel zijn gevuld (foto: PR)

'Theaters kunnen open blijven'

Actueel 73 keer gelezen

VOORBURG - De twee theaters in Leidschendam en Voorburg kunnen open blijven. Hierover hebben het nieuwe theaterbestuur, de ondernemers uit Leidschendam en het college van B&W overeenstemming bereikt. Het nieuwe theaterbestuur zal haar activiteiten voortzetten in het theater in Voorburg.

De ondernemers van het huidige Theatercafé gaan het theater aan de Damlaan exploiteren, zonder dat ze subsidie krijgen van de gemeente. Beide theaters krijgen met ingang van het komend seizoen een andere naam. Met deze oplossing is een einde gekomen aan een lange discussie. Alleen de gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het besluit. De verwachting is dat zij dit februari 2013 zal doen, zeker nu alle partijen zich hierin kunnen vinden.

Onderhandelaars Paul Q van der Burg en Tilly Zwartepoorte van de nieuwe theaterstichting zijn tevreden met het resultaat. “De afgelopen maanden hebben we stevig onderhandeld met wethouder Van Ostaijen. Van beide kanten is er goed naar elkaar geluisterd en de wil om er uit te komen was duidelijk aanwezig. Alle partijen hebben water bij de wijn gedaan, maar vooral ook handreikingen gedaan. Het resultaat mag wel uniek genoemd worden. Met een bezuiniging van ruim 50% kunnen beide locaties open blijven”.

Het karakter van de twee theaters zal zeker anders worden. De nieuwe stichting, een fusie van de huidige theaterstichtingen Camuz en De Tobbe, gaat het theater in Voorburg exploiteren. “Het huidige niveau van voorstellingen blijft vanzelfsprekend gegarandeerd. Top cabaretiers, klassieke muziek, wereldmuziek, toneel, jazz en jeugdvoorstellingen zullen geprogrammeerd worden”, aldus Van der Burg. Met enkele aanpassingen aan de entree en de foyer van het huidige theater De Tobbe wordt het nog gezelliger dan het nu al is. Ook zal de zichtbaarheid van het theater verbeterd worden. Hoe het theater gaat heten, wilt Van der Burg nog niet zeggen. “Zondag 6 januari zullen alle medewerkers mogen kiezen uit drie mooie namen. Dat is het moment om de nieuwe naam van het bekend te maken”.

Alles naar wens V.O.F. bestaande uit Alfred van Kesteren, Ingrid Blom en Oscar van Schijndel zullen met ingang van het volgend seizoen de uitdaging als cultureel ondernemer aangaan en het theater aan de Damlaan in Leidschendam volledig gaan exploiteren. De ondernemers zijn thans ook pachter in het huidige Theater Camuz en exploiteren hiernaast restaurant "De Heerlijkheid" aan het damplein. Zij huren de locatie aan de Damlaan van de gemeente en gaan naast culturele activiteiten ook andere activiteiten organiseren. Op cultuur gebied zal daar vooral aanstormend talent optreden, jeugdvoorstellingen te zien zijn, maar ook films gedraaid worden en onderdak geboden worden aan o.a. Toneelgroep de Gezellen, welke dan ook hun speelplek behoudt.

In januari zal er een presentatie komen met o.a. de bekendmaking van de nieuwe naam die het theater zal krijgen en wat er verwacht zal worden in het nieuwe theater.

De theaterstichting en de ondernemers gaan op bepaalde terreinen samenwerken. “We willen natuurlijk niet elkaars concurrent worden. Onze kennis van programmering zullen we voor twee jaar met hen delen, evenals de know how op het gebied van techniek en pr”, stelt Paul van der Burg.

Op de vraag of het niet lang heeft geduurd voordat alle partijen er uit zijn gekomen zegt hij: “Inderdaad kan je dat wel zeggen. Maar er ligt nu een resultaat waar iedereen, niet inde laatste plaats wethouder Van Ostaijen, best trots op mag zijn. Met een bezuiniging van ruim 50% toch twee theaterlocaties open houden. Dat zullen weinig gemeenten ons nadoen!”.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant