D66: 'Kabinet belemmert de ontwikkeling gemeenten'

Actueel 94 keer gelezen

VOORBURG - Gemeenten worden steeds meer gezien als de eerste overheid en krijgen daarom ook steeds meer taken overgedragen van het rijk. Voor deze taken ontvangen gemeenten - in deze tijd van bezuinigingen - minder geld dan voorheen, met als gevolg dat zij burgers en bedrijven minder goed kunnen helpen. En dat terwijl gemeenten liever investeren in toekomstige economische groei.

Door afschaffing van het BTW compensatiefonds wordt dit investeren vanaf 2014 extra belemmerd. D66 begrijpt dat het kabinet moet bezuinigen, maar vindt deze ontwikkeling erg zorgelijk en wil van het college weten welke maatregelen genomen gaan worden.

Harry Blanke: “Onze gemeente bereidt zich voor op de decentralisatie van sociale taken. Dat moet tegen minder kosten en is al een uitdaging op zich. Nu komt daar iets bij. Op dit moment hoeven gemeenten over investeringen in principe geen BTW te betalen. Sinds 2003 kunnen gemeenten de BTW over hun investeringen namelijk terughalen via het zogenoemde BTW-compensatiefonds. Dit BTW-compensatiefonds wordt eind 2013 opgeheven, wat betekent dat investeren voor gemeenten vanaf 2014 duurder wordt.”

In het fonds zit nu, voor alle gemeentensamen, 2,5 miljard euro. Eind 2013 wordt dit fonds opgeheven. Pas in 2015 krijgen de gemeenten dit geld, minus 500 miljoen, weer teruggestort. Harry Blanke: “Ten eerste moeten we het ‘gat’ in 2014 zelf opvangen. Voor onze gemeente gaat het naar schatting om 10 tot 15 miljoen euro. Ten tweede moeten we nog maar afwachten hoe de verdeling van het restbedrag van 2 miljard euro in 2015 voor ons uitpakt. Dat is nog helemaal niet duidelijk.”

Het gevolg van de kabinetsplannen is waarschijnlijk dat er minder geïnvesteerd kan worden. Ook in Leidschendam-Voorburg. Peter van Dolen: “En juist in onze gemeente zijn de afgelopen jaren plannen gemaakt om flink te investeren. Die plannen moeten we nu opnieuw tegen het licht houden: we moeten kijken welke investeringen door kunnen gaan en welke niet, maar ook welke plannen éérst moeten worden uitgevoerd en welke kunnen worden uitgesteld.”

Peter van Dolen en Harry Blanke zijn stellig in hun oordeel. Van Dolen: “D66 wil graag het huishoudboekje van de gemeente op orde hebben en houden. Met andere woorden: solide financieel beleid. D66 wil ook dat onze gemeente een aantrekkelijke woonstad is. Nu, maar ook straks. Dat blijft onze ambitie, ook met minder geld. Deze extra maatregel is echter op korte termijn slecht voor onze lokale economie en op langere termijn slecht voor de toekomst van onze stad en daarom wil ik dat het college duidelijk maakt hoe we portemonnee en perspectief voor onze gemeente overeind houden. ”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant