Expositie Marlies van Berkel in Kunstuitleen

Actueel 127 keer gelezen

VOORBURG - Vanaf 11 januari exposeert Marlies van Boekel in de Kunstuitleen Voorburg. Een ruime selectie van haar werk is dan gedurende een maand direct beschikbaar voor uitleen en verkoop!

Marlies over haar werk: "Water fascineert mij. De bijzondere weerspiegelingen die een wereld laten zien die bestaat en tegelijkertijd ook niet. Via de reflectie in water kijk je anders naar de werkelijkheid. Vormen vloeien in elkaar over, kleuren worden gebonden, het blauw van de lucht lijkt nóg blauwer. De strakke lijnen van de stad worden organisch. Lichaamsvormen die onder water zitten vertekenen, vervormen, lijken bijna op te lossen en één te worden met het water".

De fotografie leert mij beter kijken. Als ik zelf waarneem, dan lijkt het alsof mijn waarneming beïnvloed wordt door wat ik denk te weten, zoals dat de grachten gevuld zijn met bruin troebel water en dat daarin nooit een helderblauwe lucht gereflecteerd kan worden. Dit beeld klopt niet. Mijn camera bewijst dat.

In 2007 maakte ik elke dag een foto van de weerspiegeling in het water van Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden. Het was bijzonder om te zien hoe anders de reflectie dagelijks was: elke dag een nieuwe wereld. De foto’s die ik laat zien uit de serie ‘Urban Landscape’ zijn gemaakt in Den Haag en tonen reflecties in de grachten. Soms zoom ik zover in dat de stadsgracht natuur wordt en je alleen nog water, lucht, waterlelies, bomen en bladeren ziet.

Bij het schilderen laat ik mij inspireren door de foto’s. Ik bestudeer de vervormingen, de kleurschakeringen en composities heel nauwkeurig en maak er vervolgens een eigen beeld van. Op dit moment ben ik bezig met een serie kleine schilderijtjes gebaseerd op dezelfde foto, die ik steeds weer anders interpreteer. Kleine accentverschillen en andere kleurencombinaties leveren iedere keer een ander resultaat op.

Ik vind het interessant om de foto’s af te drukken op verschillende ondergronden zoals Lambdaprint op dibond, transparant op plexiglas en aluminium. De spanning zoeken tussen het gebruikte materiaal en het beeldresultaat is een belangrijk onderdeel van mijn manier van werken.

Brekend Licht in de Kunstuitleen 11 januari t/m 16 februari 2013

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant