Gemma van Steekelenburg bij één van de paarden. (foto: Bakker Communicatie)
Gemma van Steekelenburg bij één van de paarden. (foto: Bakker Communicatie)

Coaching met behulp van paarden

Ondernemer in Beeld 118 keer gelezen

Voorburg - Bij manege de Eendenkooi aan de Haagse Loevesteinlaan komt met de realisatie van een nieuw clubgebouw, naast reguliere rijlessen, ruimte vrij voor andere activiteiten. Ruimte voor faalangst- en weerbaarheidsprogramma’s en communicatietrainingen voor jong en oud, in privé- en groepssessies.

Door Bart Bakker

“De manege is een goede plek voor de jeugd om te leren verantwoordelijkheid te nemen, te zorgen voor zichzelf, de dieren en hun omgeving”, vertelt de Voorburgse Gemma van Steekelenburg. Zij heeft haar eigen coachingpraktijk alles anderZ in Voorburg, maar doet de daadwerkelijke coaching onder andere op deze manege waar zij ook als vrijwilliger aan verbonden is.

Gemma is sinds 2001 zelfstandig ondernemer. De laatste jaren coacht ze mensen op hun communicatiekracht. Dit doet zij graag samen met de paarden als co-coach. ,,Ik heb een communicatie / coachingbureau,’’ aldus Gemma. ,,Ik coach en train jong en oud om zo onder andere communicatieblokkades, faalangst en weerbaarheidsproblemen te reduceren. Mijn coaching gebeurt dus op een bijzondere manier, samen met de paarden. Dat is één van de redenen waarom mijn praktijk ‘alles anderZ’ heet. Ik werk overigens ook nauw samen met andere collega-coaches, trainers en adviseurs. Als mijn expertise ophoudt, zoek ik er de juiste collega bij.’’

Talenten

“Mensen die hun valkuilen en talenten willen(her)ontdekken, komen bij mij,’’ vervolgt Gemma. “Vaak hebben ze behoefte om krachtiger in het leven te staan en duidelijker grenzen aan te geven. In eerste instantie werken we met de paarden. Mensen komen hier op het terrein, wat sowieso al een heel andere omgeving is. Hier gaat het om de metafoor van de kudde, waarin men voor elkaar zorgt en van elkaar afhankelijk is. Tevens wordt hier het onbewuste van de mens geraakt. Ik neem de mensen mee naar de rijbak waar de paarden zijn”.

“Daar gaan we aan de slag met een paard. Door ervaringsgerichte oefeningen krijgen mijn deelnemers een spiegel voor die hun hun eigen beeld van de werkelijkheid teruggeeft”, aldus de Voorburgse. “En soms is alleen de aanwezigheid van het paard voor iemand al genoeg om een inzicht teweeg te brengen. Hiernaast pas ik ook mogelijkerwijs EFT (Emotional Freedom Techniques) toe. Dit is een methode die zeer effectief helpt bij het opheffen van verstoringen in het energiesysteem van het lichaam veroorzaakt door negatieve emoties”.

Kinderen

“In samenwerking met diverse Haagse scholen, werken we veel met kinderen. Dit doen we op individuele basis en in groepsverband. In april starten we met een speciaal programma voor kinderen die zekerder in hun schoenen mogen gaan staan. Dit heet ‘Paarden in Huis’. We leren ze de invloed van emoties, geven ze terug waar ze goed in zijn en hoe en wat ze zaken anders kunnen doen. Een programma voor kids én hun ouders.”

Bestuurslid

Gemma van Steekelenburg is naast haar drukke coaching-werkzaamheden bestuurslid van de manege. Dit is een vrijwilligerstaak die veel tijd kost. “De manege is een non- profit vereniging die volledig wordt gerund door vrijwilligers", aldus Gemma. "We doen het allemaal samen en dat schept een band die mogelijkheden biedt".

De Toekomst

De Haagse wethouder Karsten Klein en de manege zien deze mogelijkheden ontstaan door de nieuwe functie van het te bouwen clubhuis, een zogenoemd ‘Buurthuis van de Toekomst’. “Door te doen wat we doen, worden mensen weer aan elkaar gekoppeld. Dit zorgt voor sociale cohesie in een maatschappij die dit hard nodig heeft”, vertelt Gemma. “Er ontstaat een win-win situatie voor de vereniging, de paarden en de mensen die hier naar toe komen. Het is een bijzondere plek met dito projecten. Ik vind het mooi om hier mijn rol als ondernemer en vrijwilliger in te nemen, om zo een groter verschil te maken”. Meer informatie over haar praktijk is te vinden op de website www.allesanderz.nl. Gemma is bereikbaar op 06- 42 30 40 81.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant