Aline Rodts en Wendy Workel (foto Bakker Communicatie)
Aline Rodts en Wendy Workel (foto Bakker Communicatie)

Column: Het overkomt de beste…

Columns 149 keer gelezen

Je ziet het op twitter, je ziet het in de winkel, en ook ik wilde nog een waarschuwing ten aanzien van het gevaar van chocolade uitbrengen.

Door Aline Rodts en Wendy Workel

Vele weten het al, maar toch komt het nog regelmatig voor: chocolade vergiftiging bij de hond. Wat maakt chocolade toch zo giftig? Het gaat om een stofje dat zich in de cacaoboon zit: theobromine. Dit stofje kan niet goed uitgescheiden worden door het lichaam. In pure chocolade zit meer theobromine dan in melkchocolade, dus pure chocolade is giftiger dan melkchocolade. Witte chocolade is overigens niet giftig. Om een voorbeeld te geven: een hond van 10 kg krijgt al milde vergiftigingsverschijnselen na het eten van 35 gram pure chocolade en ernstige verschijnselen na 100 gram pure of 300 gram melkchocolade.

Wat zijn de verschijnselen van een chocoladevergiftiging? Na het eten van chocolade zijn de verschijnselen divers: van braken en diarree, tot hartritmestoornissen en coma. Dit zijn ernstige klachten, dus reden genoeg om de dierenarts te bellen. Het beste is om de hond zo snel mogelijk te laten braken: wij geven hiervoor een speciale injectie. Voorheen werd aangeraden om de hond zout te geven om te braken, helaas kan dit leiden tot zoutvergiftiging, waardoor de hond er nog slechter aan toe is. Het is belangrijk dit zo snel mogelijk te doen, voordat de chocolade door de maag naar de darmen toegaat (het liefst binnen 1.5uur na het opeten van de chocolade).

Gistermiddag zat ik lekker thuis met de kinderen. Er waren twee vriendjes mee, waardoor het gezellig druk was. Een van de twee vriendjes was helaas bang voor honden, waardoor Pip op de slaapkamer werd gezet. Helaas lag daar op het nachtkastje een heerlijk reep toblerone. Heerlijk voor ons, maar niet goed voor Pip. Toen ik even op de kamer ging kijken hoe het met Pip ging schrok ik verschrikkelijk! Met grote spoed ben ik naar de kliniek gereden en heb ik een injectie gehaald om haar te laten braken. Alles kwam er uit gelukkig en de rest van de middag lag het arme beest misselijk in haar mand.

Je zou toch denken dat dit soort dingen niet bij de dierenarts thuis gebeuren…

DierenDokters Voorburg- Prins Bernhardlaan 3, 2274 HT Voorburg- 070 387 2222.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant