Waterfietsen in de vijver bij Leidsenhage kan natuurlijk wel (archieffoto).
Waterfietsen in de vijver bij Leidsenhage kan natuurlijk wel (archieffoto).

Zwemmen kanovijver afgeraden

Actueel 178 keer gelezen

Leidschendam - De gemeente raadt zwemmen en pootjebaden in de vijver bij Leidsenhage (Konstancin-Jeziornavijver) uit voorzorg af. Door de warmte loopt de waterkwaliteit overal in de regio terug en groeit het risico op blauwalg.

Als gevolg van de aanhoudende warmte is op verschillende locaties in de regio een verminderde waterkwaliteit geconstateerd. Deze instabiele waterkwaliteit kan er voor zorgen dat blauwalgen versneld aangroeien.

De aanwezigheid van blauwalgen in oppervlaktewater vormt een risico voor de volksgezondheid. Blauwalgen zijn giftig en kunnen misselijkheid, diarree of huidirritatie veroorzaken bij mens en dier. Op basis van de reguliere waterkwaliteitsmetingen van het Hoogheemraadschap van Rijnland is er geen directe aanwijzing voor een slechte waterkwaliteit.

Uit voorzorg raadt de gemeente het zwemmen en recreëren in de vijver van Leidsenhage door mensen en (huis)dieren echter voorlopig af. Er staan waarschuwingsborden bij het strand in het Groot Zijdepark.

Elders zwemmen

Het zwemwwater in recreatiegebied Vlietland heeft volgens de laatste berichten nog altijd de kwalificatie ‘goed’. Zwemmen in vaarwegen (zoals de Vliet) wordt afgeraden en is eigenlijk zelfs verboden. Zeker op de plaatsen waar baggerwerkzaamheden plaatsvinden lijkt dit ook niet erg verstandig.

Maar uiteraard kan men altijd in de zwembaden De Fluit en Forum Kwadraat (veilig) terecht.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant