Kat in badpak (stockphoto).
Kat in badpak (stockphoto).

COLUMN: Pas ik wel in mijn bikini?

Columns 106 keer gelezen

Ik las vandaag een column in de krant, over emails die bij bepaalde bedrijven werden rondgestuurd naar de medewerkers: zij werden vriendelijk verzocht ondanks de hitte geen korte broeken of strakke shirts te dragen of overmatig bloot op hun werk te komen. Dit uit respect voor hun collega’s. Of het waar is, weet ik niet, maar ik kan mij daar wel iets bij voorstellen. Het stukje in de krant gaf verder aan dat dit soort berichten voornamelijk gericht was aan de medewerkers met overgewicht. Hum, niet zo netjes dus.

Door Aline Rodts

Overgewicht is een “hot item”. Je hoort er veel over, niet alleen bij mensen, maar ook bij dieren. Laatst zag ik een collega op televisie die daar ook extra aandacht aan besteedde. Terecht, want overgewicht is ongezond en leidt tot verschillende kwalen bij dieren.

Wat zijn de gevolgen van overgewicht? Naast de lichamelijke kwalen, kan overgewicht leiden tot stofwisselingsstoornissen: denk aan suikerziekte of leververvetting. Daarnaast zijn er ook de lichamelijke problemen: overgewicht zorgt ervoor dat een dier meer moeite heeft om te bewegen, het dier is sneller moe en benauwd. De gewrichten slijten sneller waardoor artrose kan ontstaan. Daarnaast zien wij vaak blaasproblemen omdat het dier niet goed kan hurken door het overtollige vet en vachtsproblemen omdat het dier niet overal bij kan komen.

Uit ervaring weet ik dat het niet makkelijk is om een dier te laten afvallen. Mijn kater is zo geliefd in de wijk, dat hij overal spinnend binnenkomt en daar de bakjes van de bewoners leeg eet. Hij staat al langere tijd op een afvaldieet en wordt beperkt gevoerd. Vorig jaar heeft hij een ongeluk gehad, waardoor zijn knie geopereerd moest worden. Nu moest hij heel streng gaan afvallen, anders was zijn poot helemaal naar de knoppen. Ik heb hem als proef op een nieuw dieet gezet, dat zijn stofwisseling dusdanig beïnvloedt dat hij meer vet verbrand en zo afvalt.

Het ging in eerste instantie langzaam, maar hij is na bijna 6 maanden op zijn ideaal gewicht. Het voer moet ik wel afwegen en aan de start van elke nieuwe zak zit ik eerst 30 minuten maaltijdzakjes voor hem af te wegen voor de hele maand. Maar het loont! Hij is actiever dan voorheen, zit weer achter andere katten aan en is in het algemeen stukken vrolijker. Dat is ook wat ik van andere baasjes te horen krijg als hun dier begint af te vallen: het is vrolijker en actiever. Daar doe je het dan toch voor? Nu alleen nog zo’n middeltje voor mensen! Hoewel het wel erg saai wordt als je elke dag dezelfde brok voorgeschoteld krijgt.

Heeft u hulp nodig voor het laten afvallen van uw huisdier? Neem dan contact op met uw dierenarts. Op de kliniek begeleiden wij u graag bij het afvallen van uw dier.

DierenDokters Voorburg Prins Bernhardlaan 3 2274 HT Voorburg 070-387 2222. www.dierendokters.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant