COLUMN: De plastisch chirurg

Columns 120 keer gelezen

Ik blijf mij verwonderen over de verschillende uiterlijken van onze huisdieren. Bij katten heb je al verschillen, maar bij de honden heb je nog meer verschillen.

Door Aline Rodt

 

Verschillen in kleur, vachttype, grootte, ogen, oren, poten, neuzen. Noem maar op, elk ras heeft zo zijn specifieke kenmerken. Veel van deze kenmerken zijn er langzaam ingefokt omdat het wenselijke eigenschappen waren, die best nuttig waren voor de mens: de teckel met zijn korte poten kan heel goed een hol van een konijn in en de pitbull met zijn stevige kaak is uitermate geschikt om een stier aan te kunnen. De meeste honden worden nu als gezelschapsdier gehouden en worden veelal uitgezocht op uiterlijk. Maar niet alle kenmerken van het uiterlijk zijn fijn voor de hond.

Een voorbeeld is de bloedhond met zijn hangende oogleden: een “gewenst”kenmerk voor dit ras, maar de hond heeft er vaak alleen maar last van: zijn ogen raken snel geïrriteerd doordat er vuil in de oogleden gaat zitten. Een ander voorbeeld is de korte neus: denk aan de schattige wipneusjes van de mopshond, de shih tzu of Franse bull. De neuzen van deze honden zijn erg kort, waardoor vaak de neusgangen smal zijn en het gehemelte relatief te lang is. Een gevolg hiervan is het snurken of snuiven, wat menig baasje als schattig ervaart. De smalle neusgangen hebben echter wel als gevolg voor het dier dat het minder goed kan ademen door de neus. Ik vergelijk het vaak met zo’n klemmetje op de neus die schoonzwemsters hebben. Dat is knap vervelend om doorheen te ademen.

Wat gebeurt er op lange termijn voor de hond? Er zijn tenslotte veel honden met dit probleem, maar een aantal hiervan kan oud worden met deze kwaal. Doordat de hond slecht door zijn neus kan ademen zal hij de lucht harder moeten “aanzuigen”via de neus. De lucht wordt harder naar binnen gezogen en kan irritaties in de neusholte of keelgebied veroorzaken, waardoor hier zwellingen kunnen plaatsvinden. Zeker in de zomer kan dit levensbedreigend zijn, omdat het dier dan niet meer kan ademen. Ook kan er schade plaatsvinden in het benige gedeelte van de keel en luchtpijp, waardoor deze in elkaar klapt. Het dier is dan benauwd en overlijdt hieraan.

In de praktijk willen wij ervoor zorgen dat alle dieren het goed hebben en dat zij lang gezond blijven. Een van de ingrepen die wij doen is de neusvleugelcorrectie. Als wij deze uitvoeren, voel ik mij net een plastische chirurg: wij veranderen het uiterlijk van het diertje, nu niet omdat wij dat mooier vinden, maar omdat het dier daar veel meer plezier van heeft. Onlangs hebben wij Romeo geholpen. De reden dat ik er over schreef, was dat zijn baasje een groot verschil bij hem merkt: hij is speelser en vrolijker en gaat nu graag naar buiten. Zoals zij het zei: “had ik dit maar veel eerder gedaan!”. Waarom had zij dit niet eerder gedaan? Omdat zij niet wist dat het kon.

Wilt u meer informatie over de neusvleugelcorrectie? Vraag gerust hiernaar bij uw dierenarts. Wellicht blaast u zo nieuw leven in uw kortsnuitige hond!

DierenDokters Voorburg Prins Bernhardlaan 3 2274 HT Voorburg 070 387 2222. www.dierendokters.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant