Afbeelding

Column: Huisdieren vaccineren?

Columns 89 keer gelezen

Voorburg - Direct na de geboorte krijgen we een deel van onze weerstand mee via de moedermelk. Dit gebeurt ook bij dieren. Echter jonge mensjes en jonge dieren zijn niet volledig beschermd tegen ziektes en kunnen door verschillende virussen ziek worden en soms sterven. Om ons te beschermen, is ooit begonnen met vaccineren.

Aline Rodts

Bij de vaccinatie wordt een klein deel van het virus, dan wel de bacterie, ingespoten in het lichaam zodat de weerstand geprikkeld wordt om zogenaamde antilichamen te maken. Deze helpen te beschermen als het echte virus het lichaam infecteert. De meest gebruikte vaccins bevatten een verzwakt virus, zodat het lichaam wel reageert, maar niet ziek wordt. Door een groot deel van de populatie te vaccineren, zorg je ervoor dat de ziekmakende virussen zich niet kunnen verspreiden en uiteindelijk uitgeroeid worden.

Afgelopen jaar hebben wij in Nederland te maken gehad met de mazelen. Doordat een deel van de populatie niet gevaccineerd is, heeft het virus zich razendsnel kunnen verspreiden en zijn veel kinderen ziek geworden.

Bij onze huisdieren, en in het bijzonder katten speelt momenteel hetzelfde probleem: Den Helder en Spijkenisse kampen beide met een uitbraak van kattenziekte. Dit is een voor katten over het algemeen dodelijk verlopende ziekte die veroorzaakt wordt door het Feline Panleucopenievirus. Vooral katten jonger dan 1 jaar zijn kwetsbaar maar ook volwassen katten kunnen de ziekte krijgen. Deze dodelijke ziekte verspreidt zich razendsnel:  het virus kan via direct contact tussen katten, via de omgeving en zelfs via de lucht worden overgebracht. Dus ook katten die binnen gehouden worden kunnen de ziekte  oplopen. Het is goed mogelijk dat het virus ook in Voorburg en omstreken op gaat spelen. Daarom adviseren wij u om uw kat(ten) te laten inenten. Vaccinatie voorkomt ziekte!

Uitbraken van kattenziekte komen de laatste jaren steeds vaker voor, omdat steeds minder mensen hun kat jaarlijks laten vaccineren. Het virus lijkt op het parvovirus dat bij honden voorkomt. Het is een zeer besmettelijke ziekte en verspreidt zich via lichaamsvocht (niezen/speeksel/urine). Het virus kan lang in de omgeving overleven.


De symptomen van kattenziekte zijn: sloomheid, buikpijn, niet willen eten, braken, diarree en een verhoogde kans op andere infecties door een verlaagd aantal afweercellen. Vaak hebben deze katten ook koorts. Helaas overlijden besmette katten vaak snel. Bij drachtige poezen die de ziekte doormaken kan abortus voorkomen of kunnen kittens geboren worden met hersenafwijkingen.
Het virus is niet overdraagbaar op mensen.

Het kattenziekte-vaccin dat wij gebruiken geeft 3 jaar bescherming tegen deze ziekte. NB het niesziekte-vaccin geeft maar 1 jaar bescherming, daarom krijgt u jaarlijks de oproep voor vaccinatie. Is de vaccinatie langer dan drie jaar geleden of heeft u een kitten dat nog niet gevaccineerd is, dan raden wij u sterk aan een afspraak te maken voor een vaccinatie. Voor meer informatie over vaccinaties en kattenziekte kunt u op de website kijken.

Natuurlijk kunt u met uw vragen ook terecht aan de balie of telefoon (070-3872222).

DierenDokters Voorburg Prins Bernhardlaan 3 2274 HT Voorburg 070-387 2222.  


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant