Afbeelding

Column: Jean Luc

Columns 131 keer gelezen

Dit is Jean Luc, onze huisgenoot toen wij op vakantie waren in Frankrijk. Een vrolijke slak, die ons elke ochtend verblijde met een groot slijmspoor over het terras. Jean Luc wordt nogal eens gezien als lekkernij, niet alleen in een knoflooksausje, maar ook 'naturel' door sommige huisdieren.

Aline Rodts

In de praktijk hebben wij een aantal patiëntjes die dol blijken te zijn op slakken. Maar kan dit ook kwaad?

Slakken, met of zonder huisje, hoeven niet gevaarlijk te zijn voor honden. Sommige honden rapen de slakken op en nemen ze mee zonder de slak op te eten. Andere eten de slakken juist wel op. Het eten van een heel of delen van het huis kan problemen opleveren. Dit geldt voor elk vreemd voorwerp dat opgegeten wordt. Delen van het huis kunnen zo scherp zijn dat er beschadigingen in de maag of in de darmen kunnen ontstaan. Hele huisjes kunnen ook voor een opstopping zorgen. De hond kan gaan braken, diarree krijgen en uitdrogen, en in ernstige gevallen kan de darmwand dusdanig beschadigd raken dat het dier overlijdt.

Er is echter een ander risico, dat in onze regio voorkomt, namelijk het risico van de hond om geïnfecteerd te worden met de longworm Angiostrongylus vasorum. De larve van deze worm wordt door de slak opgegeten, waarna het zich verder kan ontwikkelen tot een infectieuze larve. Deze larven worden door de hond opgegeten samen met de slak, waarna de larven zich een weg banen dwars door de darmen heen, naar de bloedvaten en zo uiteindelijk terecht komen in longen en hart. Door het ophoesten en inslikken van nieuwe larven, worden infectieuze larven uitgepoept. De symptomen bij geïnfecteerd honden kunnen sterk variëren van symptoomloos, tot chronische hoestklachten en zelf hartfalen. Er kunnen bloedingen in verschillende organen ontstaan en ook neurologische verschijnselen zijn beschreven.

In een recent onderzoek (2009) van de Universiteit Utrecht, is gebleken dat longworm wel degelijk voorkomt in Nederland, met twee regio's die uitspringen: Den Haag en de Veluwe. Hier zijn ook een viertal gevallen gevonden van honden die geïnfecteerd waren met longworm. Er is toen onderzoek gedaan naar het voorkomen van deze worm bij slakken en bij vossen uit de regio. Slakken bleken niet vaak te zijn geïnfecteerd, maar van de vossen die onderzocht waren, waren alle vossen besmet. Het ging wel om een onderzoek met een laag aantal dieren en slakken. De vos kan ook een bron van besmetting zijn voor de hond.

Slakken zijn dus niet geheel ongevaarlijk. Een klein aantal kan besmet zijn met A. vasorum, de longworm. Ook kunnen er maagdarmproblemen ontstaan na het eten van een slakkenhuis. Misschien toch beter om de hond geen slakken te laten eten.

DierenDokters Voorburg Prins Bernhardlaan 3 2274 HT Voorburg 070-387 2222. www.dierendokters.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant