Jan Vink Afscheid en Uitvaart

Algemeen 115 keer gelezen

Voorburg - Jan Vink is afgelopen voorjaar een onderneming voor uitvaartbegeleiding gestart onder de naam Jan Vink, Afscheid en Uitvaart. Hij begeleidt en verzorgt persoonlijk uitvaarten vanaf de eerste kennismaking tot aan het laatste nazorgcontact. “Dat doe ik door er voor de mensen te zijn, de tijd te nemen, door te luisteren en de wensen van mensen centraal te stellen. Er is veel mogelijk en ik adviseer graag over de mogelijkheden die er zijn.”

DOOR DICK JANSSEN

Jan Vink is een echt ‘mensenmens’. De 48-jarige Voorburger, getrouwd en vader van twee studerende kinderen, heeft vanaf zijn 20e gewerkt in de gezondheidszorg als verpleegkundige en behandelaar in psychiatrische ziekenhuizen, verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook deed hij twee jaar stervensbegeleiding voor een thuiszorgorganisatie. De laatste zes jaar werkte hij als manager in een organisatie voor geestelijke gezondheid.

“Maar ik vond dat ik als manager te ver van de mensen kwam te staan, terwijl ik juist mét en vóór mensen wil werken”, aldus Vink. Ondermeer vanwege zijn goede ervaringen in de terminale thuiszorg, besloot hij een uitvaartonderneming te beginnen. “Met mijn eigen visie en ideeën over afscheid en uitvaart wil ik een waardevolle bijdrage leveren. Centraal hierin staan het volgen van de wensen en samen de tijd nemen om een mooi en waardig afscheid te organiseren.”

Afscheidsplan
Vink vertelt dat tijd nemen om het afscheid en de uitvaart te organiseren altijd onder druk staat. Vaak heeft de familie al weken tot maanden aan het bed gezeten van de overledene. Mensen hebben vaak weinig slaap gehad, zijn intens verdrietig en hebben de tijd nodig om te rouwen. De realiteit is echter dat er van alles geregeld moet worden in korte tijd. Vink bedacht hoe hij ondanks dit gegeven toch de tijd en de ruimte kan nemen om een waardig afscheid te organiseren.

Hij kwam op het idee om een Afscheidsplan op te stellen. Een afscheidsplan is een persoonlijk verhaal waarin iemand zijn wensen, maar ook zijn zorgen vast legt. Zo’n plan kan iemand op ieder moment in zijn leven maken. Het liefst op een moment dat er tijd en rust voor is. Na een gesprek van zo’n anderhalf uur is een Afscheidsplan in de basis opgesteld. “Daar kun je overigens later nog van alles in wijzigingen”, aldus Vink. “Zo heb ik een plan gemaakt met een alleenstaande vrouw die alleen een verre neef in het noorden van het land heeft en verder alleen is. Met haar heb ik bijvoorbeeld vastgelegd dat haar kat, mocht die haar overleven, naar een bepaald asiel gaat plus een geldbedrag. Dit lijkt misschien iets kleins, maar deze mevrouw was helemaal opgelucht. Dat vind ik dan mooi."

"Of een man die beslist niet in een rouwauto wil worden vervoerd tijdens zijn uitvaart. Dan kijk ik samen wat er dan mogelijk is, in dit geval bijvoorbeeld in de eigen auto, omdat die groot genoeg is. De man heeft verder twee zoons die niet zo snel een woordje zullen doen tijdens de herdenking. Maar zij kunnen wel de auto rijden als ze dat willen om zo hun bijdrage te leveren tijdens de uitvaart.”

Voor een Afscheidsplan wordt een vast tarief gerekend en als men zo’n plan samen met Vink opstelt, is men niet verplicht om de uitvaart door hem te laten verzorgen. “Maar het kan natuurlijk wel”, benadrukt hij.

Op de persoon afgestemd
Voor de uitvaart werkt Vink samen met een collega in de regio. “Samen hebben we inmiddels een aantal uitvaarten verzorgd en wat ik mooi vind is dat iedere uitvaart echt zijn eigen karakter had. Het is fijn na afloop te horen dat de familie dan ook tevreden is”, zegt Vink. “Van een man die bijvoorbeeld van fotograferen hield was er een diapresentatie van zijn mooiste foto’s tijdens de herdenkingsdienst. Dat mensen zeiden: Ja dat typeert hem."

"Voor een kunstenares die mooie schilderijen maakte, hadden we op haar rouwkaart een afbeelding van één van haar schilderijen. Tijdens de herdenking stond dit schilderij naast de kist tussen de bloemen. Het was een mooie, sfeervolle en zeer persoonlijke uitvaart.”


Vink vervolgt: “Mijn ervaring is dat het voor veel mensen onduidelijk is over wat wel of niet mag rondom een uitvaart. Zo kun je gebruik maken van de aula van de begraafplaats of crematorium, maar dat hoeft niet. ” In het geval van cremeren is eveneens steeds meer mogelijk, geeft Vink aan. “Je kunt bijvoorbeeld afspreken om de overledene zelf naar de oven te begeleiden en zo aanwezig te zijn bij het laatste moment van afscheid.


”Een herdenking mag je ook thuis (laten) organiseren of in een buurthuis, een theater, of een clubhuis. Meestal wordt met de uitvaartbegeleider een kist uitgekozen, maar dat hoeft niet. Er zijn vele alternatieven mogelijk. Zo kun je de kist zelf (laten) timmeren en er zijn ook veel kunstenaars die mooie kisten maken. Naast houten kisten bestaan er verder ook kartonnen of rieten kisten.”

Natuurbegraafplaats
Begraven gebeurt in de regel op de begraafplaats in de eigen woonplaats, maar dit is niet verplicht. “Je mag in principe op iedere begraafplaats begraven worden”, weet Vink. “Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om begraven te worden op een natuurbegraafplaats. Het graf is dan na verloop van tijd alleen met GPS te vinden, zonder markering. “Er mag de eerste tijd alleen een houten schijf op het graf liggen met een vermelding.”

Maar dat hout vergaat ook op een gegeven moment, vertelt Vink. “Dan lig je echt in de natuur in een veld met gras en bloemen of onder een mooie boom in het bos. Je kun de uitvaartdienst zelfs laten houden in een grote nabijgelegen schaapsschuur.

Persoonlijk beeld
Kortom, er is echt heel veel mogelijk. “Ik kan en wil mensen daar graag over informeren”, aldus Vink.” Ik werk samen met heel veel verschillende warme en creatieve mensen. Dit zijn sprekers, muzikanten, kistenmakers, bloemisten, ontwerpers en beeldend kunstenaars. Een kunstenaar kan bijvoorbeeld een heel persoonlijk beeld of een kunstwerk voor op het graf maken.”

Een kennismakinggesprek of voorgesprek met Vink is vrijblijvend. “Als gesprekspartner wil ik helpen om wensen, zorgen en idealen vast te leggen in een persoonlijk afscheidsplan”, besluit Vink. Neem voor meer informatie of een afspraak contact op via tel. 06 - 23 80 06 35, of e-mail: info@jan-vink.nl.Uit de krant