Boedelzusters nemen zorg uit handen

Ondernemer in Beeld 626 keer gelezen

Voorburg - Het leegruimen van het huis van een overledene of van een vader of moeder die naar een verzorgingshuis gaat is altijd een tijdrovende, emotionele klus. En vaak op een moment dat je hoofd er niet naar staat. Hier liepen de zussen Jet en Froukje Stroeve tegenaan op het moment dat zij het huis van hun overleden tante Nell moesten leegruimen. "Dat is nu zes jaar geleden", vertelt Jet in haar woning aan de Weverslaan. "Toen zeiden wij al tegen elkaar, daar moeten we iets mee gaan doen."

Door Inge Koot

Froukje woonde en werkte in Amsterdam en Jet had andere bezigheden. Nog niet de omstandigheden om als zussen een bedrijf te starten. "Wel bleef het in onze gedachte spelen. Er verhuisden familieleden en er overleden familieleden. En elke keer liepen we weer tegen het opruimen van de boedel aan", vertelt Jet. "Daar moest toch een markt voor zijn."

Twee jaar geleden trokken ze daarom de stoute schoenen aan en schreven zich in bij de Kamer van Koophandel als VOF 'De Boedelzusters'. De Boedelzusters ruimen inboedels op van overledenen of van mensen, vaak ouderen, die kleiner willen gaan wonen of naar een verzorgingshuis verhuizen. Inmiddels is gebleken dat de Boedelzusters in een behoefte voorzien.

Sinds de start van hun bedrijf hebben Froukje en Jet al vele opdrachten uitgevoerd en altijd naar volle tevredenheid van hun klanten. Zij onderscheiden zich dan ook van andere ontruimingsbedrijven doordat zij veel verder gaan dan het leeg en schoon opleveren van de woning.

Met veel respect voor de boedel
De Boedelzusters gaan met veel respect om met spullen die bij een verhuizing of overlijden opgeruimd moeten worden. Froukje: "Wij zorgen ervoor dat waardevolle spullen getaxeerd worden en eventueel verkocht of ter veiling worden aangeboden. Al het geld dat geïnd wordt komt ten gunste van de eigenaren of nabestaanden."

"Bruikbare spullen worden aangeboden aan de Kringloop. Emotioneel waardevolle spullen, zoals fotoboeken, stoppen wij in een doos. Dit noemen wij de familiedoos en die is bestemd voor de nabestaanden." Jet: "Wij nemen nooit zelf spullen mee naar huis, ook al wil niemand van de familie het hebben. Wij willen volledig transparant werken en op geen enkele wijze de schijn tegen hebben."

Mooie verhalen
De zussen worden tijdens hun werk vaak geconfronteerd met mooie maar ook wel met verdrietige verhalen. Froukje: "Tijdens het opruimen krijg je een beeld van de mensen die er hebben gewoond. Er gaat toch een leven door je handen." Zij werken het liefst samen in een huis.

Jet: "Je moet zo vaak beslissingen nemen als je de spullen doorloopt. Moet iets bewaard, verkocht of naar de kringloop bijvoorbeeld." De Boedelzusters pakken elk project aan alsof het voor eigen familie is. "Dat gevoel willen wij de nabestaanden of de persoon die gaat verhuizen ook geven. Alsof wij de dochters zijn, zeg maar."

Meer informatie over de Boedelzusters is te vinden op www.boedelzusters.nl. Telefonisch zijn zij bereikbaar via: 06-12820895 of 06-10747700.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant