Afbeelding

Beestjes, ook in de winter

Columns 57 keer gelezen

COLUMN - Vandaag heb ik een hele lieve en vrolijke patiënt op controle gehad. Rakker was en paar weken geleden bij ons omdat hij een groot gezwel in zijn hals had, maar ook erg veel jeuk. Tijdens het onderzoek viel op dat de vlooien een polonaise over zijn hele lijfje dansten. Geen wonder dat hij zo veel jeuk had.

De afgelopen maand zien wij sowieso veel dieren met vlooien. Wat mij eerst verbaasde was de reactie van de baasjes: Het is toch veel te koud voor vlooien?

Tijd om een mythe recht te zetten: vlooien leven op het dier en in de omgeving van het dier. De meeste van onze huisdieren wonen binnenshuis. De meest logische plek om vlooien dan aan te treffen is in het huis. Daar worden de eieren gelegd, het liefst aan de vezels van het kleed, de bank, het kussentje. De eitjes zijn heel sterk en kunnen lang in de omgeving overleven. Soms duurt het heel lang voordat zij uitkomen (denk aan de vlooienplaag na een vakantie) en soms komen zij uit als de ideale temperatuur bereikt is. Dat gebeurt ook in de winter als wij onze verwarming binnen aan zetten. Hierdoor zien wij de laatste tijd veel dieren met vlooien.

De ernst van de jeuk varieert per dier. Dit heeft te maken met de gevoeligheid van het dier. Net als bij mensen: als je gestoken wordt door een mug krijg je een bult. De ene persoon is echter gevoeliger dan een ander, waardoor de ene grotere bulten krijgt dan de ander. Dit zien wij ook bij onze huisdieren: aan de ene merk je niets terwijl de andere zich helemaal kaal heeft gekrabd en gebeten.

Vlooien kunnen ook lintwormeitjes bij zich dragen. Door het bijten en inslikken van de vlooien worden katten en honden besmet met lintwormen. Dus naast de (ellendige) jeuk, kunnen honden en katten ook lintworminfecties krijgen. De lintwormen zijn op hun beurt ook weer een gevaar voor de mens. Nog een reden om de vlooien te bestrijden.

Wat te doen als je merkt dat je dier vlooien heeft? Ontvlooien met een goed werkend middel, de omgeving behandelen met vlo dodende sprays en je huisdier ontwormen. De eitjes in de omgeving zijn helaas ook bestand tegen de meeste bestrijdingsmiddelen, waardoor deze toch nog uit kunnen komen. Blijf het dier daarom om de 4 weken behandelen tegen de vlooien. Blijf het huis ook regelmatig sprayen als je een plaag hebt gehad. In ernstige gevallen kan je de gemeentereiniging inschakelen om van de vlooien af te komen.

Heb je vragen over vlooien, neem dan contact op met de dierenarts. Die zal een goed middel voorschrijven dat de vlooien afdood.


DierenDokters Voorburg Prins Bernhardlaan 3 2274 HT Voorburg 070-387 2222; www.dierendokters.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant