Afbeelding

Nieuws uit de raad

Actueel 51 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In deze raadsflits leest u de standpunten van de verschillende fracties naar aanleiding van de raadsvergadering van 17 december 2013. Wilt u meer weten van wat er in de raad is besproken. Bekijk dan de uitzending op www.lv.nl/uitzending. Hier vindt u de digitale verslagen in geluid en beeld van de raadsvergadering.

VVD

Fijne kerstdagen en een voorspoedig 2014

Op dinsdag 17 december vond de laatste raadsvergadering van dit jaar plaats. Een aantal belangrijke besluiten is genomen, waaronder een reservering van gelden ten behoeve van de Stompwijkseweg en de instelling van het ondernemersfonds voor het oude centrum van Voorburg.

De fractie van de VVD vindt de instelling van dit fonds belangrijk. Belangrijk omdat het bij kan dragen aan de revitalisering van dit winkelgebied. De VVD hoopt dat ook voor Leidschendam Centrum eenzelfde fonds spoedig tot stand zal komen.

Afgelopen zaterdag was de fractie van de VVD wederom in drie winkelcentra  te vinden. Hier werd gesproken met inwoners over hetgeen bereikt is en wat de VVD nog wil bereiken. Een uitdaging voor de komende maanden! De VVD ziet deze uitdaging vol vertrouwen tegemoet.

Rest mij nog U namens de fractie fijne dagen een goed en gezond 2014 toe te wensen.

Astrid van Eekelen, fractievoorzitter.

CDA

Stompwijkseweg wordt hersteld?

Nu de raad 20 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld, kan de reconstructie van de Stompwijkseweg voortvarend ter hand worden genomen. De conditie van de weg gaat hard achteruit, met alle negatieve gevolgen van dien voor inwoners én ondernemers. Het CDA steunt daarom van harte het voorstel van het College om nu geld vrij te maken, om de weg grondig, voor de lange termijn te herstellen. Een variantenstudie zal o.a. helderheid bieden over de aansluiting op de nieuw aan te leggen Verbindingsweg.??

Verbindingsweg snel aanleggen?

Hoewel de beide wegen uiteraard in samenhang moeten worden bekeken, mag dit wat het CDA betreft niet leiden tot vertraging van de aanleg van de Verbindingsweg. Deze weg is hard nodig om de bereikbaarheid te vergroten van het bedrijventerrein aan de Huysitterweg en het tuinbouwgebied. Tegelijkertijd zorgt de weg ervoor dat de bewoners in de dorpskern verlost worden van het zware verkeer. De breedte van de weg en het tracé bij het Laantje van Van Kampen wordt, conform de wens van het CDA, nog nader onderzocht.??Met beide wegen komt een belangrijke pijler uit de gebiedsvisie Stompwijk tot uitvoering. Inwoners en ondernemers van Stompwijk verdienen deze nieuwe infrastructuur.??

Watergang Wickelaan

?Het CDA heeft veel waardering voor de bewoners aan weerszijden van de watergang Wickelaan, die met elkaar in gesprek gaan, om te zoeken naar een oplossing voor het aanleggen van hun boten. Mocht de bemiddeling leiden tot resultaat, dan zal het College hier positief tegenover staan.

Ondernemers?

Ondernemers uit het Oude Centrum van Voorburg hebben samen het ondernemersfonds opgericht. Hiermee wordt een impuls gegeven aan het aantrekkelijk maken van het winkelen in het Oude Centrum. De gemeente ondersteunt dit initiatief door reclamebelasting te heffen en dit over te dragen aan het fonds. Hierdoor betalen alle ondernemers mee aan de ambities van het gehele centrum. De kosten voor de reclameheffing worden betaald uit het fonds zelf. Het CDA steunt dit initiatief en hoopt dat de ondernemers van het Damplein in Leidschendam dit voorbeeld snel volgen. Dit is een mooi voorbeeld van eigen initiatief van ondernemers in combinatie met meedenken en helpen van de gemeente.?


GBLV
Lees alstublieft al uw mailboxen!


De laatste raad van dit jaar was in meerdere opzichten bijzonder.

Uiterst positief is dat de Raad uiteindelijk heeft besloten om samen met Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest een rekenkamercommissie in te stellen. Dat is goed nieuws omdat hiermee de samenwerking in de regio niet op scherp wordt gesteld en omdat het een wettelijke verplichting is.

Uiterst positief is dat de aanpassingen aan de Stompwijkseweg weer een stapje verder zijn. Wat GBLV/Gemeentebelangen betreft had het allemaal wat sneller gemogen, maar zoals bekend durft deze coalitie geen echte beslissingen te nemen en komt er wederom een onderzoek. Maar, er worden stapjes gemaakt.

Uiterst positief is dat het aanleggen van bootjes in gemeentelijke watergangen weer een fase dichterbij is. Een mogelijk geschil werd in de kiem gesmoord en mogelijke vriendjespolitiek wordt door inzet van een mediator uitgesloten.


Uiterst positief is dat het Ondernemersfonds Oud Voorburg samen met een Ondernemerscollectief aan de slag kan gaan waardoor het Oude Centrum nu echt voortvarend aan de slag kan gaan. Chapeau voor de mensen die zich hierbij betrokken voelen.


Spam
Uiterst curieus is de wethouder van het CDA die mail betitelt als spam, waardoor onnodig veel heisa is ontstaan in het Oude Centrum. Maar goed, deze wethouder heeft in de afgelopen periode al meerdere keren laten zien diverse konijnen uit de hoge hoed te kunnen toveren. Vandaar onze waarschuwing; lees alstublieft al uw mailboxen, want u weet maar nooit welke berichten u tegenkomt

Tot slot
GBLV/Gemeentebelangen wenst u prettige kerstdagen en een voorspoedig en realistisch 2014. Een jaar waarin wij rekenen op uw steun om zodoende de gemeente haar sociale gezicht terug te geven
 Wilt u ook meedenken en meebouwen aan GBLV, volg ons via:
www.gblv.nl of via twitter: @GBLdamVburg en Facebook.

Of maak een afspraak via info@gblv.nl.


D66

Beste inwoners van onze mooie gemeente,

Het jaar zit er op. Een jaar waarin de raad over vele zaken heeft gesproken en besluiten genomen. Besluiten om de gemeente Leidschendam-Voorburg groen, leefbaar, gezellig en financieel gezond te houden.


Betekent dit dat de Gemeenteraad het in 2013 iedereen naar de zin kon maken? Nee natuurlijk niet, want waar de ene inwoner blij van wordt,  is de ander teleurgesteld. Dan wordt het belangrijk om goede uitleg te geven en mensen mee te nemen in de besluitvorming. Dat is waar we als raad en gemeente voor staan.


Wat D66 betreft was het een intensief en mooi jaar waarin we veel beleidsvoornemens hebben kunnen verwezenlijken. Dank eenieder voor alle inbreng en het meedenken en het tegendenken.

Wij spreken de wens uit dat iedereen kan genieten van een mooie kerst en we hopen met U op een fantastisch 2014.

Peter van Dolen,
namens de D66 Fractie

PvdA
Een weg, een fonds en een Metropool
De laatste raad van 2013 had zomaar een Kerstraad met cadeautjes kunnen worden. Nee dus. Stevige discussies over de Stompwijkseweg, over de Metropoolregio en over het ondernemersfonds winkelcentrum Voorburg-oud.


Dat de Stompwijkseweg er moet komen staat als een paal boven water. Voor de PvdA draait het om bereikbaarheid én veiligheid. Fietsers, auto’s, vrachtverkeer, tractoren, alles zal over de Stompwijkseweg rijden. De buurt wil een zo breed mogelijke weg. De wethouder een smallere. Maar waar gaat het om? Wat ons betreft om veiligheid. De PvdA wil daarom in de variantenstudie verschillende wegbreedtes meewegen. Laat eerst deskundigen een goede veiligheidsafweging maken. En dan pas de politiek.


Lokale primeur: het winkelcentrum in het oude Voorburg krijgt een Ondernemersfonds. Met dit fonds doen alle winkels mee en dat is een goede ontwikkeling. De PvdA is blij dat alle ondernemers gaan samenwerken om het winkelcentrum in Voorburg een push vooruit te geven. We zijn benieuwd met welke ideeën de centrummanager binnenkort komt. Er staan nu te veel winkels leeg en er mag best wat meer variatie in het winkelaanbod komen. Welke winkelbranche mist u eigenlijk in het centrum van Voorburg? Een goede boekwinkel? Of iets geheel anders? Laat het ons weten!


Misschien een ver van uw bed onderwerp, de Metropoolregio, met 24 gemeenten. Voor de PvdA is het van belang op welke wijze onze Raad inspraak heeft en toezicht kan houden op wat de metropoolregio allemaal doet. Het gaat tenslotte om een boel geld.


Tenslotte is de PvdA erg blij dat we de eerste paar jaar weer een Rekenkamercommissie hebben, samen met Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest. Ook hier gaat het om controle op de besluitvorming in onze Raad. Democratisch belangrijk dus!


De PvdA-fractie wenst u Prettige Kerstdagen en een heel mooi 2014! Marjan van Giezen, Nadine Stemerdink, Maarten Oosschot, Arnout Brussaard, Cemil Altay en Gregor Rensen.

Benieuwd zijn we naar uw mening of reactie! (mjha.van.giezen@leidschendam-voorburg.nl).

GroenLinks

GroenLinks let op de kleintjes en is tegen verspilling!
In de raadsbehandeling kwamen diverse onderwerpen aan de orde. Het ging om grote en kleine bedragen. De reconstructie Stompwijkseweg gaat de gemeente de komende jaren meer dan 20 miljoen kosten….jarenlang is beleid om het zware verkeer te weren tegengehouden. De weg is kapot gereden en nu mogen de inwoners van de gemeente er zo'n 250 euro per persoon aan bijdragen…! Tegelijk wordt er veel bezuinigd op wijkcentra en musea, niet onze keuze dat begrijpt u.


Ook de verbindingsweg naar het tuinbouwcentrum is niet onze keuze. Het tuinbouwcentrum Stompwijk kent nu 5 bedrijven, de toekomst is onzeker en de kosten van de weg zijn hoog.


De opzet van een gemeenschappelijke regeling Metropoolregio is een kakofonie van geluiden geworden. Besluit in de Tweede Kamer is nog niet genomen en intussen zijn er al zoveel aanpassingsvoorstellen uit de andere 25 gemeenten gekomen, dat wij tot de conclusie zijn gekomen dat het voorstel niet rijp is voor besluitvorming. Uitstel kan en is verstandig, zodat een nieuwe raad tot een verantwoord gezamenlijke opzet kan komen. De kosten zijn meer dan 200.000 euro per jaar, hoeveel wijkcentra/ sportvoorzieningen/ cultuurinstellingen zouden hiermee geholpen kunnen worden!


GroenLinks riep de gemeenteraad op tot sociaal beleid: Immers niet alle mensen kunnen aangesproken worden op hun kracht. Sommige mensen hebben “gewoon” zorg nodig Marktwerking is goed, maar helaas bekommert de markt zich niet om duurzaamheid en kwetsbaarheid. We hopen met u dat het nieuwe jaar goede verkiezingen worden gehouden en dat er een verstandige raad wordt gekozen.

We wensen u fijne kerstdagen en alle goeds voor een goed en groen 2014!

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant