Van der Sluijs:
Van der Sluijs: "Vuurwerk, stom geknal" (foto: Ap de Heus).

Burgemeester doet sociaal appèl

Actueel 73 keer gelezen

Voorburg - Burgemeester Hans van der Sluijs doet in zijn nieuwjaarstoespraak, tijdens de drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente, een oproep om naar elkaar om te blijven kijken in het nieuwe jaar. Mooie afsluitende woorden van een toespraak met een duidelijke sociale ondertoon. “Onze moderne samenleving draagt systemen in zich, waarbij de menselijke maat op de achtergrond dreigt te raken”, stelt Van der Sluijs dinsdag 7 januari in de raadszaal in Huize Swaensteyn.

Door Inge Koot

“Ik hoop altijd maar dat de sociale structuren in Voorburg, Leidschendam en Stompwijk sterk genoeg zijn om mensen uit hun isolement te halen, maar zeker ben ik er niet van.” In dit kader vertelt hij de aanwezigen dat hij geraakt was door een Afrikaans gezegde dat Koning Willem Alexander aanhaalde in zijn kersttoespraak: ’Mensen zijn mensen door andere mensen’.  “Dat raakt precies de kern. Het hebben van menselijk contact bepaalt voor een belangrijk deel de kwaliteit van leven.


Natuurlijk kijkt Van der Sluijs ook nog even terug op de afgelopen jaarwisseling die ‘in verhouding’ ordelijk was verlopen. “Dat klinkt eigenlijk belachelijk als je bedenkt dat de helft van de politie-eenheid en een derde van de brandweer op straat stond en tel daarbij op het aantal uren die door medewerkers van de gemeente zijn gemaakt in de sfeer van preventie en het opruimen na afloop.” Van der Sluijs liet duidelijk merken dat hij geen liefhebber is van vuurwerk. Met de woorden ‘het stomme geknal’ onderstreept hij zijn wens de verkoop van vuurwerk in tijd te beperken.


Ondanks dat de economische crisis in volle omvang haar tanden laat zien valt er over 2013 genoeg positiefs te melden volgens Van der Sluijs. Zo zijn de gemeentelijke financiën strak op orde. Dit heeft als gevolg dat er geïnvesteerd kan worden in wegonderhoud, groen, recreatie en onderwijs. Maar daartegenover staat dat Leidschendam-Voorburg te maken heeft met lege winkels en bedrijfspanden, een stijgende werkeloosheid, vooral onder jongeren, en de bouw heeft het moeilijk.


Vooruitkijkend naar 2014 ziet Van der Sluijs dat er grote stappen kunnen worden gezet in Stompwijk waar het Kulturhus ontwikkeld wordt en de reconstructie van de Stompwijkseweg en de aanleg van de verbindingsweg steeds meer vorm gaan krijgen.


Kritisch is Van der Sluijs over de decentralisatie van rijkstaken op het gebied van jeugdzorg, zorg en AWBZ en de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidshandicap. “Er wordt een greep uit de kas gedaan om de rijksfinanciën op orde te krijgen. Er wordt geld door het rijk achtergehouden bij iedere overdracht van taken aan gemeenten.”


Vooruitblikkend op het verkiezingsjaar 2014 roept de burgemeester burgers op van hun stemrecht gebruik te maken. “Een ding is zeker, als je niet gaat stemmen word je ook niet gehoord.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant