Afbeelding

Column: SSSTT!

Columns 59 keer gelezen

De overheid grijpt ons bij de keel en knijpt! Oma en opa kijken verbaasd om zich heen. Vatten het niet. "U gaat verhuizen", weten de kinderen. En voordat oma het beseft zit ze op de zolder bij haar zoon. Tikkie doof, maar hoort nog wel: "Sssstt, oma slaapt!"

Ronald Lamping

Van hogerhand is een weg ingeslagen, die geraffineerd in elkaar steekt. Op stiekeme wijze worden we gekneed en verplicht mee te hobbelen. Het is beleid. Een uitgestippeld traject, waarbij we open in de opgezette val tuimelen. Een schandalig weg kijken van de realiteit.

De pensioenleeftijd wordt 67. Te billijken, daar er te weinig jongeren zijn, die voor te veel ouderen moeten zorgen. Een eenvoudige rekensom zonder dubbele bodem en onverwachte lijken in de kast. Dat ligt beduidend anders bij de nieuwe ZZP regels.

ZZP, bekend als ZorgZwaartePakket. Ze zijn er van 1 tot 10. ZZP 1 t/m 3 komen al niet meer in aanmerking om opgenomen te worden in een huis voor verpleging en verzorging. Ouderen met ZZP 4 gaan binnenkort volgen. De vraag luidt dus: Wat moet er met onze ouderen gebeuren?

Het addertje onder het overheidsgras. Wat doet u met oma of opa als ze hulp behoeven, maar niet ‘slecht’ genoeg zijn om hun recht op een plaats in een woon -en zorgcentrum te verzilveren? Nou? Oma of opa kunnen het dagelijkse leven niet meer klaren. Hun indicatie blijkt (door de bezuiniging) niet urgent genoeg. Dat wordt heftig vergaderen op familieniveau. ("Moet ik daar voor uit Groningen komen? Kom lekker hierheen, doei!")

Wie neemt opa in huis? Wie kan dagelijks bij oma langs? En wie gaat voor oma of opa zorgen als de hulp ècht nijpend wordt? Wie wast opa en doet hem zijn incontinentiemateriaal om? U? Wie zet oma op het toilet en wie veegt haar billen af? Spot ik? Zeker niet! Ik schets slechts de situaties, die zich onomkeerbaar gaan voor doen. Zeker nu er ook bezuinigd wordt op thuiszorg.

Uw huis is er in veel gevallen ook niet geschikt voor. U kunt opa of oma niet plaatsen. Neem de vaak aanwezige trap. En hoe liggen de verhoudingen binnen de familie? Ik wil geen column ophangen aan het familiediner van Bert van Leeuwen. Het programma geeft wel een indicatie, dat het achter de voordeuren niet bepaald koek en ei hoeft te zijn.

En als beiden werken? Moest toch van de overheid? Vrouwen weg achter het fornuis. Komt niet overeen met de gedachten, dat we thuis op onze ouders moeten letten. Daarbij mogen de minister en de staatssecretaris uitleggen hoe dat gaat wanneer kinderen elders in het land wonen. Moet de buurman uw bejaarde moeder verschonen? Zal ze fijn vinden. Tel daarbij op de stuitende tweedeling in de maatschappij, omdat een deel wèl geld heeft om zorg in te kopen.

De zorg is onbetaalbaar. Bezuinigen moet. Maar leg ze wel daar waar dat mogelijk is. Braak geen onrealistische onzin uit om je begroting sluitend te krijgen. Ons leven, onze huizen en onze cultuur, waar we altijd zo prat op gaan, zijn niet geschikt om ouders te herbergen. Dat is geen ondankbaarheid, maar realiteit.

Dat het in andere landen wèl lukt is te makkelijk. Veel landen kennen geen opvang van ouderen. In andere landen is het cultuur om voor de ouders te zorgen. Daar kent men geen pensioen. Om nu een ordinaire bezuiniging op te hangen aan culturen met een totaal andere structuur is laakbaar en doorzichtig.

En zo wordt er gesold met hen, die ons door hard werken, een enorme welvaart schonken. Die eervolle generatie valt nu onder het gedoogbeleid van de familie. Een bedenkelijk uitgangspunt met heel veel haken, ogen en valkuilen. Kansloos!

Daar helpt geen lieve moeder aan!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant