Afbeelding

Column: MARGARITA

Columns 71 keer gelezen

Hoe gaat zoiets in die kringen? Dat wil ik dan weten. Sms'je? Een brief of hyperventilerend aanbellen? ("Hallo, tante Bea! It`s me!") We komen er niet achter. Vreemd in een wereld, waar zelfs een zoen vol op de bek van de Maastrichtse Burgerpappa gefotografeerd en verspreid werd.

 

Ronald Lamping

Had Alberto Stegeman undercover met de verzoening te maken? Kan. In de auto met pet en maar loeren. Zijn huisstijl. Wachten en dan heimelijk in de camera kijken, terwijl hij zijn klassieke toverformule over ons uitstort: "Daar is Margarita! Ik ga er op af!"

Ik houd het op meester Visser. De rijdende rechter met zijn parmantige loopje, dat je vroeger terug zag op de Zeedijk als een klant aan zijn gerief was gekomen. Meester Frank Visser voor al uw problemen. Hij moet zich met de Oranjes bemoeid hebben. Geen twijfel.

Eerst langs tante Bea. Daarna naar nichtje Margarita. Gelaten hoort hij het gekrakeel aan, terwijl hij genadeloos de partijen tot rust maant. Na al dat wapengekletter heeft meester Visser nog maar één onvermijdelijke boodschap voor de opponenten Bea en Margarita: "Ik zie u terug op de hoorzitting!"

Zo moet het zijn gegaan tussen Margarita en de rest van de Oranjes, die haar het recht van overpad hadden afgepakt. Margarita, geboren met een gouden lepel in de mond, had het verbruid. Zette tante Bea voor gek en liet haar oren hangen naar een excentrieke corpsbal, die in schroeven aan de wand verborgen microfoons zag. Hij ontweek dan ook de Gamma.

Uithuilen bij moeder Irene leverde niets op, omdat Margarita geen boom was. Moeder Irene sprak met bomen ("Wat een storm, hè, vannacht?"), dus dat was kansloos. "Mam", had ze nog geprobeerd, "kun je bij tante Bea niet een andere wind laten waaien?" Het antwoord van haar moeder gaf weinig hoop op een voor allen passende oplossing: "Een andere wind? Ik zal het rond de herfst aan mijn bomen vragen!"

Margarita is in genade aangenomen. Ik wil dan weten, wat dat inhoudt. Mag ze bij de poort doorrijden? Moet ze eerst bellen en tegen tante Bea zeggen: "Effe koppie thee, tante! Ik was in de buurt!" Gaat het zo, of moet Margarita toch officieel een afspraak maken?

Kan ze blijven eten, als het tegen zessen loopt? Geen idee. Halen ze Chinees, omdat tante Bea trek heeft in nasi? Ik zie tante Bea ook wel naar de telefoon grijpen om pizza`s te bestellen. Ze kijkt haar nichtje aan en zegt toch een tikkie vilein: "Welke wil je? Ik neem een Margherita! Die vreet ik met huid en haar op!"

Wie zit naast Margarita op een verjaardag van de Oranjes? Gaan ze koekhappen? Of spelen ze ezeltje prik op een foto van Edwin de Roy van Zuydewijn? Ben bang, dat nichtje Margarita zich de plaagstootjes van haar neefjes moet laten welgevallen. Geen rancune, maar een laatste lesje nederigheid om herhaling te voorkomen.

Ook geinig als juist neef Willem naast haar zit en stiekem een scheetkussen onder haar bips duwt ("Let op, Max, lachen!"). Allemaal brullen, terwijl een ander neefje de mop afmaakt met de dijenkletser: "Zo, nu waait er echt een andere wind!" Margarita lacht mee, als een prinses met kiespijn, terwijl ze `s nachts droomt van haar neefje Willem, die net voordat hij de troonrede leest gaat zitten op dat zelfde scheetkussen!" (Max: "Hij is een beetje dom!")

Misschien is het niet zo ingewikkeld. Ruzies komen overal voor. Het is opgelost of, zoals meester Visser in Huis ten Bosch streng tegen de Oranjes sprak: "Het gebruik van scheetkussens, jeukpoeder en klapsigaren is verboden!"

Dat is mijn uitspraak.
Daar zult u het mee moeten doen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant