Afbeelding

Column: Zakkenvullen of noodzakelijk?

Columns 82 keer gelezen

Afgelopen week ben ik een bericht tegengekomen dat ons wakker zou moeten schudden. Er dreigt een kattenziekteuitbraak te komen in de regio Utrecht. Al eerder zijn er gevallen van kattenziekte gemeld in Nederland: in oktober 2013 in Spijkenisse en Den Helder en in november in Groningen.

Door Aline Rodts

 

Wat is kattenziekte en wat maakt het zo gevaarlijk? Kattenziekte is een infectieuze, vaak dodelijk verlopende ziekte veroorzaakt door het feliene parvovirus. Voornamelijk jonge ongevaccineerde katten kunnen hier aan overlijden. Het virus wordt onder andere uitgescheiden via de ontlasting en kan heel lang in de omgeving overleven. Verschijnselen van de ziekte kunnen maagdarmklachten zijn: braken en (bloederige) diarree, sloomheid, verminderde eetlust. Ook kan het beenmerg aangetast worden, waardoor het dier nog sneller ziek wordt. Het komt ook voor dat een dier snel overlijdt zonder dat er symptomen zijn gezien.


Wij krijgen regelmatig vragen of een kat nou echt gevaccineerd moet worden. Ons antwoord blijft ja. Ook voor binnenkatten, mede doordat kattenziekte erg infectieus is en lang in de omgeving kan overleven. Het is dus mogelijk dat de ziekte binnengebracht wordt via de schoenen. Er zijn de afgelopen decennia heel weinig gevallen van kattenziekte gemeld, maar dit is mede door het vaccinatiebeleid. Helaas is die trend aan het veranderen. Denk aan kinkhoest: er wordt massaal gevaccineerd tegen deze ziekte, waardoor het heel weinig voorkomt. Het virus krijgt als het ware geen kans om mensen ziek te maken, waardoor het praktisch is uitgeroeid. Daar waar niet is gevaccineerd krijgt het virus wel de kans en worden veel mensen alsnog ziek. Dit geldt overigens voor heel veel ziektes.


Soms worden dieren alleen als kitten gevaccineerd, daarna wordt het vergeten, onnodig gevonden of soms uit geldgebrek niet meer gedaan. Katten moeten helaas jaarlijks gevaccineerd worden, jaarlijks tegen de niesziekte en 3-jaarlijks tegen kattenziekte. Dit heeft te maken met de “houdbaarheid” van de afweerstoffen. Het lichaam maakt naar aanleiding van een vaccinatie afweerstoffen, zodat het lichaam “wapens” heeft tegen de ziekte. Tegen de ene ziekte maakt het lichaam wapens aan die langer meegaan. Bij mensen is het ook zo, tegen sommige ziektes wordt je als kind tegen beschermd, andere hebben maar een beperkte bescherming (denk aan de tetanusprik die herhaald moet worden).


Iedereen die met dieren werkt heeft als eerste doel om dieren gezond te houden. Een onderdeel ervan is het jaarlijks bezoek aan de dierenarts. Niet om onze zakken te vullen zoals menig mens ons van beticht, maar om het dier preventief te beschermen en ook om potentiele gezondheidsproblemen voor te zijn of op te sporen.


Heeft u vragen over de gezondheid van uw dier? Ga naar uw dierenarts, hij of zij heeft hiervoor geleerd en zal u het beste advies kunnen geven.


DierenDokters Voorburg, Prins Bernhardlaan 3 te Voorburg, tel. 070-387 22 22, of kijk op www.dierendokters.com.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant