Afbeelding

Column: Lekker in je lijf

Columns 91 keer gelezen

Vandaag heb ik een van onze trouwe patiënten gezien. De kat Joey is enige tijd geleden bij haar huidige baasje terecht gekomen nadat haar eigen baasje overleden is.

Aline Rodts


De eerste keer dat wij Joey ontmoette schrokken wij onder andere van haar gewicht. Joey is een 9 jarige poes, die bij haar eerste bezoek bijna 7 kg woog. Voor een gewone Europese korthaar (lees: huis-, tuin- en keukenkat), is dat een vrij fors gewicht. Een gemiddelde poes weegt rond de 4 kg. 

Joey’s nieuwe eigenaar is wel heel erg gemotiveerd om haar te laten afvallen: hij is begonnen met een afvaldieet en komt haar regelmatig wegen. Zo kan je zien of een kat goed afvalt en hoeveel een kat afvalt. Het is namelijk niet de bedoeling dat de kat te snel afvalt, anders kan je problemen met de lever krijgen.

Een van de grootste valkuilen tijdens het laten afvallen van de kat is gedemotiveerd worden door de onsjes die zij afvallen. Ook ik ben daar in gestonken toen ik mijn eigen kat ging laten afvallen. Tommie was in twee weken tijd 150 gram afgevallen. Dat was toch wel erg weinig dacht ik toen. Maar als je het uitrekent was het 3% lichaamsgewicht: best goed dus.


Terugkomend naar Joey: wij zijn nu twee jaar verder en het streefgewicht van Joey komt steeds dichter bij. Het leuke is dat Joey stukken vrolijker is, zij is speels geworden, komt enthousiast aangerend als het baasje thuiskomt en wil dan ook graag met hem spelen. Een beter welkomstcomité kan je je haast niet voorstellen!


Dit soort ervaringen horen wij vaak als dieren met overgewicht gaan afvallen. Het loont dus toch echt om je dier op dieet te zetten. Je hoeft niet te denken dat een dier zielig is omdat het minder voer mag hebben. Bij Joey heeft haar baasje gekozen om er wat langer over te doen om af te vallen: daar is niets op tegen, sterker nog, het gaf haar veel minder stress. Maar uiteindelijk is zij veel gelukkiger geworden.


Wil je je huisdier laten afvallen, aarzel niet en neem contact op met jouw dierenarts om je dier verantwoord te laten afvallen!


DierenDokters Voorburg Prins Bernhardlaan 3 te Voorburg, tel. 070-387 2222. www.dierendokters.com. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant