Afbeelding

Column: ZOEKT U MEE?

Columns 88 keer gelezen

Soms gaat het mis in mijn bovenkamer. Kortsluiting. De hersens trillen als een weke chipolatapudding. Onvermogen. Ik begrijp dan iets niet. Ben ik nou gek, of...? Zoiets.

Ronald  Lamping

Scholieren zijn ongemotiveerd. Dat lees ik. Wanneer het niet om een cijfer gaat, haken ze af. Beperkte algemene ontwikkeling, ze zijn hangerig en lusteloos als een lege accu. Staren slechts apathisch naar de mobiel. Verslaafd aan de drug toetsen. Bij de bushalte zie je een kudde kruinen, die gebogen allerhande nonsens verstuurt (‘Sta bij de halte. Kom er aan!’). Hun leven. Op de fiets, in de trein, op terras. Ergerlijk en in gezelschap zelfs onbeschoft!

Kleingeestig en snel aan hun intellectuele limiet. Op school hangen ze hun tijd uit. Geen drive. De minister weet waarom en laat ons niet spartelen. Ze zegt met droge ogen: "De leerkrachten zijn niet motiverend!" Waarna ze de dolk nog dieper in de rug van de leerkrachten port: "Er zijn uitzonderingen!"

Bussemaker rept niet over de flegmatieke jongeren, over geflopte ouders en niet over het incoherente hap-snapbeleid vanuit haar ministerie, waar men al decennia lang een tsunami aan ideeën uitbraakt zonder dat het oude kan beklijven. De leerkracht deugt niet. Die moet bijscholen, zich beter verdiepen in het kind en enthousiasme uitstralen. Vuilnisman, mag deze minister ook mee?

Pedoclubje Martijn werd verboden. De sociale media ontplofte. Schrijver Tommy Wieringa vindt het schandalig. Een zwarte dag voor de rechtstaat! Je mag fantasieën niet strafbaar stellen. Hij meent: ""Daden zijn strafbaar, gedachten niet!" Als het onderwerp niet zo kwetsbaar was, zou ik zeggen: "Hier zakt mijn broek van af!"

Wieringa stelt, dat ze nu ondergronds gaan. Onder welke steen zat hij? Pedofielen functioneren al ‘eeuwen’ ondergronds. Via lepe vergrendelde sites en niet te ontcijferen codes. Martijn liet de pedo weten hoe hij het beste kinderen onopvallend kon benaderen. Gaf walgelijke handvatten aan om stiekem een slag te slaan. De schrijver zegt, dat het een kleine club was, dus marginaal.

Dom! Begrijpt deze intellectueel dan niet, dat een club uit twee leden kan bestaan, maar dat een ophitsende, laakbare site wel tien miljoen keer bekeken kan worden? Daarbij is dat motief, dat ze nu stiekem in het geheim gaan opereren, lariekoek. Dit kan nooit een reden zijn om iets oogluikend toe te staan.

In 2001 vulde ik bijna de hele NOVA uitzending op Ned. 2, nadat een cameraploeg me een half jaar volgde. Item? Zoek maar op, de allochtonen moeten snel Nederlands leren! Dat fulmineerde ik als man uit de weerbarstige praktijk! Nu, na 13 jaren van apathisch toekijken, komt een kabinet tot de conclusie, dat men Nederlands moet leren, anders wordt men gekort! Tranen!

Ik ging frontaal in de clinch met de inspectie, moest op het matje komen. Had maling aan ze! Debatteerde op de radio met Tineke Netelenbos, schreef vaker over het Nederlands leren op de opiniepagina van de Haagsche Courant. Werd daarom gevolgd door Vrij Nederland en Trouw. Nutteloos! De Overheid zweeg in alle talen. Ook in het Nederlands! Nu ontwaken ze uit hun coma.

Wat een wereld. Voeg daarbij het stupide, levensgevaarlijke vuurwerk gooien van randdebielen naar hun eigen keeper en natuurlijk Yolanthe, die ons laat weten: ‘In de realitydocumentaire speel ik mezelf. Ik ben zo gewoon als wat!’ Zo gewoon en toch zendtijd. Ach, ja.

Eindconclusie? Na Pasen moeten we opnieuw op zoek. Niet naar eieren! Naar wat dan? Dat wordt nog een helse klus!

Naar gezond verstand!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant